Franse hard- en steenfruitsector door vorst tot wanhoop gedreven

De koudegolf van de afgelopen dagen heeft bij een groot deel in de boomgaarden in Frankrijk aanzienlijke schade aangericht. De lage tot extreem lage temperaturen aan het begin van de maand zijn voor Franse boomverzorgers zelfs rampzalig geweest. In veel regio's van Frankrijk is de thermometer wat de meeste boomgaarden betreft tot iets onder de 0°C gedaald, tot tussen de -5°C en de -7°C in het zuiden van het land.

Volgens Serge Bousquet-Cassagne, voorzitter van de Landbouwkamer van Lot-et-Garonne, "heeft de tuinbouwsector van het departement 50% van de inkomsten verloren. Sinds 1991 is er niet meer zo'n catastrofale situatie geweest met betrekking tot de vorst." De telers van het departement hebben alles geprobeerd om hun producten te redden: strobalen verbranden, sproeien en zelfs helikopters inzetten. Serge geeft aan dat 70 tot 80% van de appelteelt van het departement door de vorst is vernietigd. "Wij zullen de regering vragen om deze tuinbouwramp te erkennen, de wettelijke beperkingen te verminderen en de terugbetaling van leningen bij de banken te herzien."

Hetzelfde geldt voor de situatie in de Rhônevallei. Boomkwekers zijn er niet in geslaagd 'te winnen' van de vorst die de boomgaarden de nacht van woensdag op donderdag trof. Daniel Betton, een teler die in Mercurol-Veaunes (de Drôme) woont en 55 hectare aan abrikozenboomgaarden heeft zegt hierover het volgende: "Minstens 80% van onze teelt is door de vorst getroffen. Vanaf middernacht zakte de temperatuur onder de 0°C en om klokslag 7.00 uur zakte het zelfs naar -4 graden. Een zacht windje zorgde er vervolgens voor dat de warmte die er nog was niet goed werd verspreid."

Volgens Bruno Darnaud, secretaris bij de Landbouwkamer van het departement de Drôme belast met de boomteelt "lag de teelt in vergelijking met voorgaande jaren minstens 14 dagen voor op schema. We zijn dus bang voor de gevolgen, omdat de abrikozen al kleine vruchten hadden gevormd. Degenen die zorgden voor beregening om te beschermen, kregen te maken met het tegenovergestelde resultaat: het was zo'n droge kou dat zich op sommige bomen een ijslaag van 4 centimeter vormde.

Brom: ladepeche.fr / boursorama.com
Foto: AFP / Jeff Pachoud


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven