Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

Na een jaar met veel vraag naar sinaasappelen, aangewakkerd door het coronavirus, is 2021 gestart met een iets minder positieve markt. De prijzen staan onder druk door de hoge volumes die er op de markt zijn. Naast Spaanse zijn er ook Turkse, Egyptische en Marokkaanse sinaasappelen op de markt. Op het Zuidelijk halfrond zijn de eerste sinaasappelen geoogst en de grotere volumes worden in de komende maanden verwacht. In Zuid-Afrika zijn er wat problemen geweest met het weer, maar over het algemeen worden er normale volumes verwacht van goede kwaliteit sinaasappelen. 



Nederland: Moeizame sinaasappelmarkt, leveranciers willen meer geld krijgen dan markt wil betalen
De afzet van sinaasappelen verloopt momenteel niet eenvoudig. Waar vorig jaar bij de intrede van het coronavirus iedereen naar citrus greep, is nu de animo een stuk lager”, verzucht een importeur. “Daar komt bij dat we de afzet naar de horeca echt missen en daar vinden anders toch heel wat sinaasappelen hun weg naar toe. Er worden gewoon minder sinaasappelen gegeten en geperst dan dat er beschikbaar zijn. De prijzen staan dan ook onder druk. Spaanse telers vragen veel meer geld dan de markt wil betalen en Egypte lijkt wel oneindige volumes te hebben. Al met al een hele moeizame markt.”

België: Extra volumes geven druk op de markt
De sinaasappelmarkt is in België het hele seizoen positief geweest. December is een hele drukke maand geweest, maar na de jaarwisseling is de vraag wat genormaliseerd. "De verkoop liep vlot en de kwaliteit van het Spaanse citrus was zeer goed", laat een Belgische handelaar weten. Naast het Spaanse aanbod is er momenteel ook product uit Turkije, Marokko en Egypte op de markt. De komst van deze extra volumes geven wat druk op de markt, wat de prijzen niet ten goede komt. 

Duitsland: Spanje en Egypte domineren
In Duitsland is het momenteel voornamelijk Spanje en Egypte dat de klok slaat. Spanje domineert bij de handsinaasappelen met de late rassen Lane Late, Navelate en Salustiana. Egypte is momenteel hofleverancier bij perssinaasappelen met Valencia Late. Ook Turkije duikt her en der op met Washington Navel. Bij de bloedsinaasappelen is Italië nu enkel nog op de markt met Moro.

Bij de bloedsinaasappelen liggen de prijzen beduidend hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Egypte ligt daarentegen onder het prijsniveau van vorig jaar. Het Spaanse seizoen verloopt vooralsnog naar tevredenheid: De vraag loopt diep in de tweede helft van het seizoen wel wat terug, dikkere maten zijn tegelijkertijd relatief schaars. Op de lange termijn wint Egypte nog altijd terrein, met name in het discountsegment. Voor Turkse en Marokkaanse sinaasappelen is daarentegen steeds minder plaats in de handel. Tot slot blijft er met name bij de handsinaasappelen ruimte voor nieuwe, innovatieve rassen: onder meer de Cara Cara en Powell vinden in de Duitse groothandel gretig aftrek.

Italië: Sinaasappelcrisis in Sicilië en Ionisch deel Italië
Het Siciliaans sinaasappelseizoen is nog nooit zo controversieel geweest als dit jaar. De prijzen veranderden erg snel. De ene dag lagen de prijzen op 0.25 euro, de volgende dag 0.30 euro tot 0.50 euro. Waardoor een goede planning niet mogelijk was. Het groeiseizoen heeft flink te lijden gehad onder 55 dagen winterregen waardoor de productie met 30% daalde. Desondanks zijn de volumes op de markt zeer hoog en spreekt men over een overproductie. Doordat de markt geen balans kan vinden wordt er veel product verkocht aan de verwerkende industrie. 

De sinaasappelcrisis lijkt niet enkel Siciliaanse bedrijven te treffen, maar ook die in het Ionisch deel van Italië. "De vraag naar sinaasappelen is enorm gedaald voor zowel de binnenlandse- als Europese markt en de prijzen van de Navelsinaasappelen bedragen niet meer dan 0,15 € / kg. Albanië is misschien het enige land dat naar Italiaanse sinaasappelen vraagt, vanwege de ongeschiktheid van het Griekse product na de vorst van de afgelopen weken”, zegt een handelaar uit de provincie Taranto (Apulië).

Een handelaar uit het noorden van Italië meldt dat de sinaasappel-prijzen onder het gemiddelde liggen. Deze situatie duurt al sinds het begin van het seizoen en is het gevolg van diverse factoren. Allereerst zijn het de maten die aan de kleine kant zijn. De groothandelsprijzen van de grootste maten in het noorden van het land variëren van 1,20 tot 1,40 € / kg. Echter de meeste partijen bestaan ​​uit kleinere maten die deze prijzen niet halen. Biologische sinaasappelen zijn een uitzondering. Volgens de handelaar is er veel vraag naar biologische sinaasappelen en liggen de prijzen op een mooi niveau. 

Spanje: Felle concurrentie uit Egypte en Turkije
Op dit moment levert Spanje Lane Late-sinaasappelen en vanaf april Barfield-, Powel- en Chislett-navelsinaasappelen, gevolgd door Valencia-sinaasappelen eind mei en juni. Naar verluidt is de Spaanse sinaasappelverkoop op dit moment over het algemeen rustig vanwege de torenhoge prijzen in de velden en de felle concurrentie uit Egypte en Turkije. “De prijs van Egyptische sinaasappelen op de markten is dezelfde als de prijs die we betalen om Spaanse sinaasappelen in het veld te kopen. Onze marges zijn nu zo krap dat we amper winst maken”, zegt een Spaanse exporteur.

Dit jaar is er door de vorst een afname in de productie van late rassen in Andalusië. Hoewel, in mindere mate, in de Valenciaanse gemeenschap ook de productie van deze rassen is gedaald, hebben de buien en vorst in januari de volumes in sommige specifieke teeltgebieden iets meer verminderd. De speculatie in het veld zorgt voor stress bij handelaren, omdat marketingbedrijven verzekerd willen zijn van voldoende aanvoer. Sommige exporteurs vrezen ook dat de sinaasappelen, waarvan de kwaliteit werd aangetast door de vorst, op de markt zouden kunnen zijn gebracht, wat de verkoop nadelig zal beïnvloeden.

Het Egyptisch en Turks sinaasappelseizoen zal naar verwachting rond mei/juni eindigen, maar dan is de citrusconsumptie lager door het begin van het zomerfruitseizoen. De concurrentie vanuit Egypte wordt in de tweede fase van hun campagne steeds groter voor Spaanse sinaasappelen. “Naast de concurrerende prijzen slaagt Egypte erin om zijn seizoen te verlengen en beetje bij beetje de teeltmethoden en kwaliteit van de sinaasappelen te verbeteren. De concurrentie van derde landen neemt elk jaar gevaarlijk toe. Er komt een moeilijke tijd aan voor Spaanse sinaasappelen”, zegt de exporteur.

Egypte: Vraag Valencia-sinaasappelen gestegen naar gezond niveau
Het seizoen voor Valencia-sinaasappelen in Egypte is goed op weg. De vraag was twee maanden geleden erg laag, maar inmiddels is de vraag gestegen naar een gezond niveau. De prijzen zijn iets aan het dalen vergeleken met een maand geleden, aangezien het aanbod steeds breder wordt. Hierdoor zijn de geëxporteerde volumes nu al 30% hoger dan ze vorig jaar rond deze tijd waren. Vooral India en China zijn interessante markten en ook in Europa is er steeds meer vraag, nu het seizoen van Spanje ten einde is gekomen. Omdat het nog zeker twee maanden duurt voor Zuid Afrika met hun Navel-seizoen begint, zullen de Egyptische sinaasappelen de komende maanden het grootste marktaandeel van de wereld hebben. 

VS: Sterke vraag naar sinaasappelen houdt naar verwachting aan
"De vraag is waarschijnlijk beter dan normaal vanwege COVID-19", laat een handelaar uit Californië weten. De aanvoer van Navel-sinaasappelen was goed. Momenteel werkt de handelaar met zijn voorjaars- en Washington-variëteit. De prijzen van sinaasappelen waren sterk en wanneer de handelaar vooruitblikt, verwacht hij dat de sterke vraag aan blijft houden, vanwege het warmer wordende weer.

Ondertussen is er ook een sterke vraag naar sinaasappelen uit Florida. "Er is een piek in de vraag naar sinaasappelen uit Florida en de verkoop in de detailhandel lijkt erg goed en stabiel", zegt een handelaar uit Florida. Wat de aanvoer betreft, zou de Valencia-oogst van Florida Classic tot en met mei/juni beschikbaar moeten zijn. De handelaar zegt dat hoewel het seizoen een paar weken later dit jaar begon, het einde van het seizoen normaal zou moeten zijn.

Zuid-Afrika: Navel-volumes zullen in lijn liggen met vorig jaar
De oogst van de vroege Navel-sinaasappelen is begonnen in Letsitele. De gemiddelde binnenlandse prijs is R9.34 / kg. Volgens een handelaar is de oogst later gestart dit jaar en liggen de volumes op een lager niveau dan vorig jaar. De volumes Navel-sinaasappelen in het Limpopo Senwes-gebied (Marble Hall / Groblersdal) zijn hersteld tot een normaal niveau en er wordt een goede oogst verwacht. In de Oost-Kaapse Sundays River Valley (Kirkwood, Addo) ziet de productie er ook goed uit en wordt er een lichte stijging verwacht, maar in de Gamtoos Valley (Patensie, Hankey) zal de aanhoudende droogte naar verwachting een duidelijk effect hebben op volumes en maten. Ook in de West-Kaap verwacht men een vrij normale oogst, maar 10% minder dan vorig jaar. Over het hele land zullen naar verwachting de Navel-volumes veel in lijn liggen met vorig jaar (de export van Navels in 2020 bedroeg 25,2 miljoen dozen van 15 kg). De vroege export van navel begint rond week 16 of 17.

De Valencia-sinaasappelen in Letsitele en Hoedspruit (provincie Limpopo) hebben zich goed hersteld met de goede zomerregens en worden er goede oogsten verwacht. Van de Oost- en West-Kaap worden lagere Valencia-oogsten verwacht, maar nog steeds volumes die boven het vijfjarig gemiddelde liggen. In totaal wordt een stijging van ongeveer 7% geschat op het volume van 46,9 miljoen dozen van 15 kg in 2020. De maatverdeling is normaal. 

Exporteurs verwachten goede verkoopcijfers voor sinaasappelen, vanwege het coronavirus en de extra vraag naar vitamine C. De export van Valencia-sinaasappelen begint rond week 20.

Chili: Begin juni eerste Navels verwacht
Het sinaasappelseizoen voor de Navel-sinaasappelen begint rond begin juni, rond week 23 en duurt tot en met week 35. De verwachting is dat de volumes uit Chili hetzelfde zijn als in voorgaande jaren. De sinaasappelen uit Chili gaan vooral naar de VS en Azië.

Argentinië: Grotere volumes verwacht komend seizoen
Het sinaasappelseizoen in Argentinië begint in mei, rond week 20, met Navel-sinaasappelen. In week 26 beginnen de Salustiana's, op de voet gevolgd door de Valencia-sinaasappelen die in week 27 van start gaan. De kwaliteit en maatvoering voor deze sinaasappelen zal naar verwachting goed zijn, ook worden er grotere volumes verwacht dit seizoen. Droog weer in de lente en zomer heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit dit seizoen goed zal zijn, hoewel de maten misschien iets kleiner uitvallen, verwacht men alsnog acceptabele maten. De sinaasappelen uit Argentinië gaan vooral naar Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Canada.

Uruguay: Eerste sinaasappelen in mei verwacht
De vooruitzichten voor het Uruguayaanse sinaasappelseizoen zijn vergelijkbaar met die van Argentinië. Het seizoen begint in mei rond week 20 en er wordt een goede kwaliteit en maatvoering verwacht als gevolg van het droge weer en het volume is licht gestegen. De markten voor Uruguay bevinden zich ook in Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Canada. Het seizoen loopt tot en met week 45 met Valencia-sinaasappelen, De Navels eindigen al in week 34.

China: Markt geopend voor Spaanse sinaasappelen
In het afgelopen citrusseizoen hadden veel grote productiegebieden in het zuiden van het land te kampen met hagel, regen en ernstige uitval. Hierdoor heeft een groot deel van het citrus kwaliteitsproblemen, wat zijn uitwerking heeft op de gehele citrusmarkt. Sinds november vorig jaar is de citrusmarkt erg onvoorspelbaar, wat voor grote uitdagingen heeft gezorgd voor de telers en handelaren. Een deel van de slechte partijen is inmiddels van de markt en maken plaats voor goede partijen. Sinaasappelen uit Wogan en Wuxiangan worden een goede prijzen verkocht. 

Dit jaar mogen de eerste Spaanse sinaasappelen worden geïmporteerd, echter veel Chinese importeurs gaan dit seizoen geen sinaasappelen importeren. Momenteel zijn er Egyptische en Amerikaanse sinaasappelen op de markt. De beschikbare volumes zijn beperkt en dit leidt tot wat druk op de prijzen. De vraag daarentegen is wel goed. Vorig jaar is de Chinese markt ook geopend voor sinaasappelen uit Chili. Diverse importeurs hebben laten weten dat ze het komende seizoen de eerste volumes willen importeren. 

Australië: Navels goed voor 87% van de productie 
Australië bereidt zich voor op het seizoen van de Navel-sinaasappelen en volgens de laatste statistieken van Hort Innovation werd voor het jaar eindigend in juni 2020 511.345 ton sinaasappelen geproduceerd - een vermindering van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. De waarde steeg echter met 4% tot $414,7 miljoen. Ongeveer 38% van de totale sinaasappelteelt ging naar de  verwerkende industrie, voornamelijk voor het maken van sap. De export van sinaasappelen voor de versmarkt steeg ook met 7% in volume tot 201.268 ton met een waarde van $310,1 miljoen. Het sinaasappelareaal is licht gedaald tot 7,56 miljoen. 

De Navel-sinaasappelen waren goed voor 87% van de productie die naar de versmarkt werd gestuurd, Valencia-sinaasappelen voor 13%, met de resterende kleine volumes andere variëteiten zoals bloedsinaasappelen en Cara Cara-sinaasappelen. In de loop van het jaar kocht 62% van de Australische huishoudens verse sinaasappels.