Lage prijzen bemoeilijken de afzet van Argentijnse knoflook

Nog heel veel Spaanse knoflook in de bewaring

Vorig jaar dwong de uitbraak van het coronavirus China om zijn knoflookexport een halt toe te roepen. Er ontstond bijgevolg een tekort op de internationale markt, wat de prijzen deed stijgen en Argentinië een bevoorrechte positie in de schoot worp om zijn oogst op de markt te gooien. Dit jaar blijft een groot deel van de Argentijnse oogst echter onverkocht omdat de prijzen lager zijn dan verwacht.

“De prijsverwachtingen die we in november hadden, zijn niet uitgekomen. We hoopten dat ze in januari of februari weer een beetje zouden aantrekken. Ze deden dat wel, maar niet genoeg. We zitten nog steeds bijna 15% onder de verwachtingen. We zijn echt bezorgd, want er ligt nog heel veel knoflook in de opslag. In januari was dit nog bijna 50% van de oogst”, zegt Guillermo, algemeen coördinator van Asocamen, de Vereniging van Telers, Verpakkers en Exporteurs van Knoflook en Uien van de provincie Mendoza.

“Er is bezorgdheid om twee redenen. Ten eerste dat de teler niet al zijn opbrengst zou kunnen verkopen. En ten tweede dat, als hij daar inderdaad niet in slaagt, dit automatisch gaat leiden tot een grotere hoeveelheid zaad, waardoor het aanbod nog gaat toenemen. Dus als deze situatie op de markt aanhoudt, zal het grotere aanbod de crisis in de sector nog erger maken”.

Begin 2020, toen China stopte met exporteren, stegen de wereldprijzen. “In mei of juni verhoogde de prijs van de knoflook die we nog hadden aanzienlijk en werd alles verkocht aan Brazilië. We hadden uiteindelijk niet genoeg knoflook meer voor de eigen binnenlandse markt. En toen China plots z’n lockdown ophief, deden ze niet alleen de knoflook van het voorgaande jaar van de hand, maar brachten ze ook de nieuwe oogst op de markt. De markt werd overspoeld en de prijs halveerde”, vertelt Guillermo.

“Normaal gaat in die tijd van het jaar de prijs van Chinese knoflook fors de hoogte in, maar in 2020 werd die op heel agressieve wijze verlaagd om alle voorraad buiten te krijgen. In augustus en september komt de Braziliaanse knoflook op de markt. Het was voor de Brazilianen dus moeilijker dan voor ons, maar die aanhoudend lage prijs vanwege het grote Chinese aanbod én de Braziliaanse knoflook, die trouwens ook goedkoop werd aangeboden om de afzet draaiende te houden, zorgde ervoor dat toen de Argentijnse knoflook weer op de markt kwam, de prijs diep was teruggezakt”, legt de algemeen coördinator uit.

“We hopen dat de prijs weer een beetje kan aantrekken, vooral door de actie die Brazilië onderneemt om een halt toe te roepen aan de import van Chinese knoflook. Maar ook hier is de overheid bezig met enkele maatregelen om de oneerlijke concurrentie te beheersen. Op die manier zou de prijs iets moeten verbeteren en moeten we binnenkort weer wat meer knoflook kunnen afzetten”, besluit hij.

Bron: losandes.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven