Jan Oskam viert 70-jarig bestaan en zet jubilaris Peter van Mourik in het zonnetje

Vandaag 1 maart is het exact 70 jaar geleden dat in het pittoreske Harmelen het officiële startschot werd gegeven voor Fruit- & commissiehandel Jan Oskam jr. Tegelijkertijd werd de eerste en naar later bleek ook trouwe medewerker Theo Goes aangesteld, vooral voor het veldwerk .

In 1959 werden de voorbereidingen getroffen voor de bouw van het eerste koelhuis aan de Europaweg 2 in Vleuten, de plek die vandaag de dag voor Jan Oskam nog steeds als hoofdvestiging wordt beschouwd. Die koelhuizen in combinatie met de nabijgelegen boomgaarden werden de uitvalsbasis.

Het belangrijkste standbeen was de commissiehandel op de diverse groente- en fruitveilingen rondom Utrecht. In 1965 werden de eerste stappen gezet op de exportmarkten  Frankrijk, België en Duitsland. Duitsland was een groot afnemer, een netto importeur en met het Ruhrgebied op 2 uurtjes makkelijk aan te rijden. Uiteindelijk kwam daar de focus op te liggen.

Tegenwoordig gaat de handel door heel Europa, vooral sinds 1990 is de internationalisering hard gegaan. "Oskam Sr. zou trots geweest zijn met hetgeen de 2e generatie onder leiding van Kees Oskam heeft neergezet", aldus het bedrijf. 

25-jarig dienstverband Peter van Mourik
Sinds eind jaren 70 waren er in Neerijnen fruitboomgaarden aangekocht ter compensatie van de overgedragen teeltgronden in Vleuten. Per 1 maart 1996 startte  Peter van Mourik als assistent bedrijfsleider in de hardfruitteelt als vervanger van zijn broer Dick die werd aangezocht om naar Hongarije te gaan op het bedrijf Alma Kuty van J. van Kessel uit Geldermalsen. Kees Oskam proefde al snel de dadendrang van Peter en bezorgde hem per 01-01 1999 de gewenste promotie als bedrijfsleider van Oskam Fruitbedrijf Neerijnen. Vanaf dat moment ging het alleen maar bergopwaarts . De teelt werd van bijzaak een hoofdzaak en er werden belangrijke stappen gezet in verjonging van de aanplant, vernieuwing van de teeltsystemen en de bouw van de eerste fase bedrijfsruimte met koeling, werktuigen-berging en degelijke huisvesting voor arbeidsmigranten rond 2007. In de jaren erna volgden enige uitbreiding  van het teeltoppervlak en in 2018 nog aanzienlijke uitbreiding van het bedrijfspand waarin thans sorteer- en verpakkingswerkzaamheden worden verricht.


Peter van Mourik

Peter omschrijft zijn loopbaan als zeer afwisselend  en met alle benodigde uitdagingen die er te bedenken zijn. Hij is trots op wat er in samenspraak en samenwerking met Kees Oskam bereikt is. Hij waardeert dat er altijd ruimte is gegeven voor zijn inbreng en Kees Oskam op zijn beurt is dankbaar voor de nimmer aflatende inzet en die Peter al die jaren heeft getoond. Het vakmanschap is terug te zien in het totaalplaatje van het bedrijf en in de kist na de oogst. Peter draait zijn hand niet om voor 80 plukkers aan het werk te zetten. En evenmin ligt hij wakker van 40-50 ha snoeiwerk tijdens een winterdag.

Vanmorgen rond koffietijd  bezorgde Kees Oskam zowel in Vleuten als in Neerijnen een fikse taart met foto van de jubilaris te midden van zijn peren-aanplant. Oskam hoopt op vruchtbare continuïteit van het dienstverband en wenst Peter met zijn gezin daarbij alle benodigde succes toe.

Felicitaties voor Peter via WhatsApp 06-53172178

Voor meer informatie:
www.janoskam.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven