Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kijk uit naar zuiveren van mijn naam in rechtbank"

Frits van Eerd (voormalig Jumbo) vervolgd voor omkoping en valsheid in geschrifte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om Frits van Eerd in een omvangrijk onderzoek naar fraude in Noord-Nederland te vervolgen, zo melden ze in een persbericht.

Hij wordt vervolgd voor het leidinggeven aan belastingfraude, gepleegd door zijn rechtspersoon. Ook wordt hij verdacht van het plegen van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Zijn rechtspersoon wordt, vanwege de belastingfraude, eveneens vervolgd.

Strafbeschikkingen en sepots
De hoofdverdachte is in de ogen van het OM niet de enige die strafbaar heeft gehandeld. In dit onderzoek zal aan vier verdachten een strafbeschikking worden aangeboden vanwege valsheid in geschrift in diverse vormen. Een strafbeschikking is een sanctie die door het OM zelf kan worden opgelegd. Daarvoor is gekozen omdat de rol van deze verdachten, zeker ten opzichte van de hoofdverdachte, aanzienlijk kleiner is.

Het onderzoek tegen een 57-jarige man uit de gemeente Bernheze is nog niet geheel afgerond. Wel is duidelijk dat hij zal worden gedagvaard. De man wordt in elk geval vervolgd wegens niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Mogelijk zal hij ook worden vervolgd voor witwassen; het onderzoek daarnaar loopt nog.

In dit fraude-onderzoek wordt, om diverse redenen, de zaak tegen diverse andere als verdachte aangemerkte personen geseponeerd. Het OM zal zowel hen als de verdachten die een strafbeschikking wordt aangeboden over deze beslissingen binnen een week per brief op de hoogte stellen.

Persstatement Jumbo
Jumbo heeft in een statement gereageerd op het nieuws. "We hebben vernomen dat het Openbaar Ministerie (OM) op 9 april 2024 bekend heeft gemaakt Frits van Eerd te zullen dagvaarden voor het plegen van niet-ambtelijke omkoping en daarmee verband houdende valsheid in geschrifte.

Deze zaak heeft betrekking op Frits van Eerd persoonlijk. Frits is sinds september 2022 niet meer actief betrokken bij de aansturing van Jumbo. Dit besluit van het OM heeft dan ook geen consequenties voor de bedrijfsvoering van onze onderneming. Uiteraard volgen wij het verloop van de zaak met grote belangstelling en we hopen voor Frits dat er snel een einde komt aan deze onzekere periode."

"Kijk uit naar zuiveren van mijn naam in rechtbank"
Onderwijl is Frits van Eerd zelf strijdlustig en zeker van zijn zaak. De advocaten van Frits van Eerd noemen de corruptiebeschuldigingen tegen de gewezen Jumbo-topman 'er met de haren bijgesleept'. Van Eerd kijkt er naar uit zijn naam voor de rechtbank te zuiveren, zo schrijft Distrifood. "We hebben aangetoond dat het aangetroffen geld een legale herkomst heeft. Het ging om relaties van cliƫnt die motoren en auto's van hem hebben gekocht en daar cash voor hebben betaald. Zij hebben daar ook schriftelijk over verklaard."

AD publiceerde een reconstructie over hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.

Bron: OM

Publicatiedatum: