Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aantal partjes in mandarijn niet per se oneven

Wetenschap24 bekijkt aantal partjes in mandarijnen

Hoeveel partjes heeft een mandarijn gemiddeld? Zijn Spaanse mandarijnen de lekkerste? Zitten er meer pitten in mandarijnen met veel partjes? Hebben biologische mandarijnen meer pitjes? Daar deed de website wetenschap24 onderzoek naar. "Het mandarijnenonderzoek is inmiddels gesloten. Uiteindelijk hebben we dankzij jullie 74 mandarijnen geregistreerd. Hieronder lees je over de uitkomsten, die niet bijster schokkend zijn.."
Aanvankelijk had de initiator van het mandarijnenonderzoek het vermoeden dat mandarijnen meestal een oneven aantal partjes hebben. Dit vermoeden wordt echter niet bevestigd door de resultaten. Weliswaar hebben mandarijnen het vaakst negen partjes, maar mandarijnen met tien partjes kwamen we ook veel tegen. Het lijkt er tot dusver wel op dat mandarijnen nooit minder dan zeven partjes hebben en meer dan veertien per mandarijn hebben we er ook niet geteld. Dit onderzoek was echter veel te kleinschalig om echt conclusies uit te trekken. Grappig genoeg zijn we geen mandarijnen met dertien partjes tegengekomen. Of hebben we deze ongelukkige mandarijnen simpelweg buitengesloten?
De meeste mandarijnen, die we hebben gegeten, bevatten geen pitten. Negen mandarijnen hadden één pit en we registreerden twee keer een mandarijn met vier pitten. Opvallend genoeg kwamen we geen enkele keer twee of drie pitten tegen. Maar hier geldt wederom: het onderzoek was te kleinschalig om serieuze conclusies uit te trekken.

De meeste mandarijnen, die we hebben gegeten, kwamen uit Spanje. Wellicht heeft dit iets te maken gehad met de bonusaanbieding van de Albert Heijn tijdens de kerstvakantie, die netjes Spaanse mandarijnen voor een habbekrats verkocht. Hoewel we ook enkele mandarijnen uit Italië en Marokko hebben geregistreerd, waren er geen verbanden te leggen tussen herkomst en aantal partjes of pitten.


Lees hier meer over het Grote Mandarijnenonderzoek

Publicatiedatum: