Stefan Eusterbrock (Landhandel Eusterbrock) over de actuele consumptieaardappelmarkt

"Zo'n raar aardappelseizoen hebben we zelden meegemaakt"

De consumptie van Duitse consumptieaardappelen vertoont weer een lichte stijging, meldde Kartoffel-Marketing Gmbh afgelopen week. Maar de markthandel schommelt in tijden van corona zeer sterk, stelt Stefan Eusterbrock, mededirecteur van de gelijknamige Landhandel in Westfalen, vast. "De actuele prijzen bij de vastkokende aardappelen liggen tussen de 4 en 14 euro per 100 kg. Dat is zeer buitengewoon. Zo een raar aardappelseizoen hebben we überhaupt zelden meegemaakt."

Goede aardappelen voor bewaring uit Duitse teelt zijn bij de Duitse verpakkers momenteel zeer gewild, de afgiftebereidheid vanuit de telers is daarentegen bescheiden. Stefan: "De telers zijn nog enigszins terughoudend, omdat de prijzen tendentieel omhoog gaan. Naar mijn idee zal men aardappelen van goede kwaliteit ook voor rond de 16 euro per 100 kg kwijt kunnen raken. Ik zou echter aanraden om de producten gelijkmatig op de markt te brengen, zodat iedereen voorzien kan worden. Want niet alle aardappelen in bewaring kunnen later tegen een hoge prijs verkocht worden."

Moeilijk aardappelseizoen
Het is tot nu toe een uiterst moeilijk seizoen geweest, zegt de aardappelhandelaar terugkijkend. "Vastkokende aardappelen werden tijdens de oogst voor 5 euro per 100 kg verhandeld. Vanaf oktober zijn de prijzen vervolgens licht gestegen." De sterke prijsverschillen hangen volgens Stefan ook met de kwaliteitsproblemen samen. "Er zijn in dit jaar naar verhouding veel kwalitatief zwakke producten die optisch gezien simpelweg niet in orde zijn. Dat weerspiegelt zich logischerwijze in de marktsituatie."

Het familiebedrijf Eusterbrock ziet zichzelf als schakel tussen telers en verpakkers en bedient afnemers in heel Duitsland. In tegenstelling tot bij de industrieaardappelen heeft corona zich eerder positief op de consumptieaardappelmarkt uitgewerkt, benadrukt men. "Er is sprake van een lichte afzetstijging bij de consumptieaardappelen. Bovendien is de waardering voor regionale aardappelen klaarblijkelijk toegenomen. Deze waardering ziet men echter al langer: producten die onder de regionale naam NRW verhandelt worden, behalen niet zelden een meerprijs van circa 2-3 euro per 100 kg."

Voor meer informatie:
Landhandel Josef Eusterbrock GmbH
Stefan Eusterbrock
Bokeler Straße 218
33397 Rietberg - Bokel
Tel: 05244 / 78320
Fax: 05244 / 78627
Stefan@eusterbrock-landhandel.de 
http://www.eusterbrock-landhandel.de/ 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven