Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector verenigt zich om toegang tot Chinese markt te krijgen

Een recente samenwerkingsovereenkomst tussen Fruit South Africa en de blauwe bessentelers van Mzansi zou de export naar China en een groot aantal andere landen in het komende decennium kunnen vergroten. Dit volgt op de aankondiging dat de South African Berry Producers' Association (SABPA) nu wordt vertegenwoordigd door de toonaangevende fruitorganisatie Fruit SA. Voor sommigen kwam dat een beetje als een verrassing, omdat SAPBA in 2011 een einde maakte aan de relatie met de organisatie en Hortgro, een nieuwe telersvereniging, in het leven had geroepen.

SABPA's operationeel manager Elzette Schutte vertelt dat de nieuwe samenwerking de zachtfruitsector ten goede zal komen. Ze omschrijft de overeenkomst met Fruit SA als een "belangrijke stap" die grote resultaten zal opleveren. "Hier worden beslissingen op hoog niveau genomen door belanghebbenden uit de sector, dus het is belangrijk dat de blauwe bessensector hier vertegenwoordigd is," vertelt ze aan Foodformzansi.co.za.

Schutte voegt eraan toe dat markttoegang een topprioriteit blijft voor SAPBA, en de vereniging onderkent dat ze dit niet op eigen kracht kunnen bereiken. De sector heeft al wel grote stappen gezet in de wereldwijde markten met indrukwekkende hoeveelheden van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen die worden geëxporteerd.

Volgens Schutte hebben blauwe bessen het potentieel om in de toekomst een nog waardevoller tuinbouwproduct voor Zuid-Afrika te worden. "Om ons hiervoor correct te positioneren, willen we onze sector vertegenwoordigen op alle niveaus die nodig zijn."

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven