Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is tomatenketchup goed voor het hart?

Volgens een studie van de Universiteit Maastricht bevat tomatenketchup verschillende stoffen die de ontwikkeling en het verergeren van hart- en vaatziekten kunnen tegengaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Merel Hazewindus aan de Universiteit Maastricht.

Haar promotieonderzoek toont aan dat de combinatie van de antioxidanten lycopeen, vitamine C en E in tomaten en tomatenketchup een sterker beschermend effect heeft dan de individuele antioxidanten apart. Antioxidanten zijn stoffen die kankerverwekkende stoffen kunnen uitschakelen. Het eten van tomaten wordt al lang in verband gebracht met het behouden van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Zes proefpersonen aten maaltijden met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

De studie werd gesteund door de firma Heinz, die de tomatenketchup ter beschikking stelde en ook deels de onderzoekskosten financierde.

Publicatiedatum: