Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jasper Slaghekke, Sismatec

“Topsealen van tomaten in opkomst”

Tholen – Topseal verpakkingen in de AGF kennen we vooral van het zachtfruit maar de laatste tijd is het ook steeds vaker terug te vinden bij andere soorten groenten en fruit zoals tomaten, champignons, druiven en asperges. Duurzaamheid, betere zichtbaarheid in de winkel en ketenefficiëntie zijn een paar redenen voor het topsealen die worden aangehaald door Jasper Slaghekke van Sismatec, dealer van Proseal topsealmachines in de Benelux en Duitstalige landen.

Bij zachtfruit is het topsealen al langer van toepassing

Het topsealen van AGF-producten is een trend die vanuit het Verenigd Koninkrijk is komen overwaaien naar Nederland. “We zien de laatste tijd dat er vooral vanuit de consument veel vraag is naar dergelijke topseal verpakkingen,” vertelt Jasper. “Je hebt immers minder gehannes met een deksel dat niet altijd goed sluit en het speelt bovendien in op de trend van duurzaamheid. Met een topseal verpakking kan je immers ten opzichte van de verpakkingen met deksel tot 42% plastic besparen. En dan hebben we het daarbij nog niet eens over trays van alternatieve materialen, zoals bijvoorbeeld karton, pulp, suikerriet en recyclebaar plastic.”

In sommige gevallen kan topsealen t.o.v. dekselen de houdbaarheid van producten aanzienlijk verbeteren. Dit gaat met name om de producten die een hoge mate van luchtcirculatie vereisen. Door het gebruik van het juiste materiaal (verpakking en folie) kan het restvocht makkelijker ontsnappen uit de verpakking. Dat komt niet alleen de smaak en presentatie ten goede maar door de houdbaarheid ga je ook voedselverspilling tegen en is er minder omzetderving. Naast dekselen worden veel tomaten verpakt in flowpack. Een topseal verpakking biedt echter meer bescherming en dus minder derving.”

Een innovatie was wel nodig bij een product als bijvoorbeeld druiven en snacktomaten. “Vanuit de ervaring van de consument is het immers makkelijk dat je de verpakking van deze producten kunt hersluiten en daarom hebben we ook een hersluitbare topsealfolie ontwikkeld. Een ander voordeel van topsealen is ook de mogelijkheid voor marketing in de winkel. Een dergelijke verpakking oogt gewoon veel mooier in de winkel en je hebt meer ruimte voor productinformatie en marketing.”

Er valt niets te topsealen zonder topsealmachine: Sismatec is dealer voor het Britse Proseal, specialist in dergelijke machines

Met alleen de topseal folie en de verpakking ben je er echter nog niet. Een traysealer is nodig om deze combinatie te “sluiten”. Daarvoor heeft Sismatec nu meerdere Proseal Traysealers in de etalage staan. “Deze machines combineren een hoge doorvoersnelheid met korte omsteltijden en zijn daarnaast ruimtebesparend door het compacte ontwerp. Zo kost een werktuigwissel slechts 2 minuten tijd, zijn de machines eenvoudig te verplaatsen doordat deze geplaatst zijn op zwenkwielen en kan de machine eenvoudig worden gereinigd. We hebben goede contacten met Proseal in Engeland waardoor we ook altijd naar wens machines kunnen bijstellen op wens van de klant. Zo hebben we onlangs voor een groot project vier complete productielijnen opgeleverd (“picking”, checkwegen, verpakken, etiketteren) . Deze projecten kunnen wij zo managen dat de Total Cost of Ownership (TCO) geoptimaliseerd wordt.”

Voor meer informatie:
Jasper Slaghekke
Sismatec B.V. / Proseal
Postbus 441 – 7600 AK Almelo
Twentepoort Oost 8 - 7609 RG Almelo
T: 0031 (0)546 874113
E: j.slaghekke@sismatec.nl