Het Britse Packaging Automation heeft een testfaciliteit in hun fabriek in Knutsford en biedt daarmee klanten de mogelijkheid om testen uit te voeren met verschillende verpakkingsmaterialen voor hun product. In de programma's zijn MAP, SkinPAC en Map F opgenomen om de resultaten te bekijken voordat er in machines wordt geïnvesteerd.

Simon Wilson, sealtechnoloog in de Testkeuken, begeleidt klanten bij de ontwikkeling van nieuwe verpakkingsconcepten, inclusief het selecteren van milieuvriendelijke alternatieven voor plastic verpakkingen, en kan hen helpen toegang te krijgen tot PA's uitgebreide database van verpakkingsleveranciers, waardoor ze kunnen profiteren van een schat aan ervaring, advies en begeleiding tijdens het proces.

Wilson: "Verpakkingsconcepten die al helemaal klaar zijn om in de schappen gelegd te worden, kunnen worden geproduceerd om de verpakking te testen op zaken als houdbaarheid en vervoer. En ook om klanten te helpen de beste optie te kiezen om de afdichting van hun verpakking te optimaliseren, om de bewerkingstijd te verkorten en om een maximaal rendement te behalen."

"Aan klanten die niet bekend zijn met de warmte seal-technologie of die op zoek zijn naar milieuvriendelijkere verpakkingsopties, biedt de testfaciliteit niet alleen de mogelijkheid om een verpakking te proberen voordat ze deze afnemen, maar ook om verschillende opties uit te proberen en te testen om te zien hoe het materiaal hun product beïnvloedt, zodat ze uiteindelijk beste oplossing kunnen kiezen. Voor klanten die van trayleverancier willen veranderen of nieuwe productlijnen willen introduceren, biedt de PA-testkeuken de mogelijkheid om de vorm van de bestaande apparatuur te controleren en de afdichting te testen, wat hen ongetwijfeld tijd en geld bespaart door verspilling te voorkomen en onderbreking van de productie tot een minimum te beperken."

Sam Ashton, commercieel directeur bij PA: "Over het algemeen heeft PA een verschuiving gezien in de richting van het gebruik van monomaterialen en meer milieuvriendelijke en recyclebare opties. In het bijzonder in Nederland hebben we een beweging gezien om plastic verpakkingen te verminderen."

"Als een volwassen markt zijn de belangrijkste aandachtspunten van de zachtfruitsector onder meer de wisseling van seizoensproducten, het beheer van de verpakkingslijn en de downtime. Het PA Revolution-assortiment biedt een zeer efficiënte verpakkingsoplossing. Om de downtime tot een minimum te beperken, zijn onze machines snel en eenvoudig te installeren en aan te passen waardoor er minder tijd verloren gaat bij het wisselen van de verpakkingsgrootte."

PA's hoge snelheids-, volledig elektrische traysealers zijn voorzien van een gepatenteerde motion control technologie, wat betekent dat de invoer van de verpakking altijd soepel en stabiel is, waardoor het fruit probleemloos in de trays wordt geplaatst met een naadloze overdracht voorafgaand aan het sealen.

De PA-verpakkingsopties omvatten de mogelijkheid om op hetzelfde apparaat vruchtvleespulpbakjes te verwisselen voor kunststofbakjes  en om zo de kosten te verlagen om eco-verpakkingen op dezelfde machine/lijn als kunststof verpakkingen te draaien.

"Door het werk dat Simon met alle belangrijke verpakkingsleveranciers heeft geleverd, kunnen we nu een verscheidenheid aan bakjes van verschillende leveranciers in hetzelfde apparaat onderbrengen, waaronder pulpbakjes in een apparaat dat is ontworpen om plastic bakjes te sealen. Het spreekt voor zich dat dit de kosten voor de verpakker aanzienlijk vermindert als deze van het ene op het andere seizoen van plastic naar pulp of naar andere verpakkingen van verschillende leveranciers overgaat."

"We blijven veel verschillende en nieuwe materialen uitproberen in de Testkeuken. Zo kunnen pulptrays bijvoorbeeld 4-5 keer worden geseald in tegenstelling tot plastic trays en dit spreekt natuurlijk degenen aan die het gebruik van plastic willen verminderen."

"Interessante verpakkingsmaterialen die in de testfaciliteit worden ontwikkeld en getest zijn zeewier, biologisch en pulp. Deze zijn allemaal biocomposteerbaar en biologisch afbreekbaar, maar moeten nu getest worden voor verschillende producten."

Tekort aan arbeidskrachten
In het kielzog van de coronapandemie en met een daling van het aantal seizoenarbeiders na Brexit worden de zachtfruittelers geconfronteerd met een ongekend tekort aan arbeidskrachten voor het oogsten en verpakken, waardoor velen zich wenden tot  automatisering. Bij PA zien ze meer vraag en interesse uit de zachtfruitsector voor het Revolution-assortiment met snelle traysealers. Een betrouwbare high-speed traysealer vermindert de behoefte aan arbeidskrachten en gebruikers melden ook een afname van de uitvaltijd door de daaruit voortvloeiende vermindering van ongeplande stops.

Ashton: "Simpel gezegd: sneller verpakken vermindert het aantal uren en dus de arbeidskosten in het verpakkingsbedrijf. Hoe sneller en efficiënter de lijn, hoe lager het aantal benodigde uren."

"Deze machines zijn zeer efficiënt en toekomstbestendig. Ze maken gebruik van bewezen, gepatenteerde, motion control technologie om de output te maximaliseren door een continue stroom van trays te leveren, zonder de noodzaak van pauzes of buffering. Dit betekent ook dat de toevoer van de verpakking altijd soepel en stabiel is, waardoor de beweging van het fruit in de trays wordt verminderd met een naadloze overdracht voorafgaand aan de verzegeling, zodat er weinig of geen kneuzingen of beschadigingen aan het fruit worden veroorzaakt."

Mi Weigh weegstysteem
"Het Mi Weigh weegsysteem verbetert het beheer van het gewicht; de verspilling kan hiermee worden verminderd tot minder dan 0,1% ten opzichte van het nominale gewicht. Het maximaliseert de opbrengst van de partij. De tijd op de weegschaal kan tot 100m/s teruggebracht worden. We loggen elke portie die is gewogen in het systeem, zodat alles van invoer tot controle op de weegschaal, tot verpakkers correct is zonder discrepanties. Er kunnen snelheden van meer dan 40 verpakkingen/min./persoon worden bereikt met voorgevulde bakjes met fruit van goede kwaliteit."

Het Mi Weegsysteem bevat ook zachtfruit-managementsoftware, dat speciaal ontworpen is voor de zachtfruitsector. Dit omvat een live dashboard met afstandsbediening voor het beheren en beoordelen van productieruns en het biedt een live Smart Screen Adjustment voor wijzigingen in de gewichten, toleranties en instelpunten. Functionaliteit tussen het uitvoeren van "nominaal gewicht" en "gemiddeld gewicht" kan met deze software direct worden gewijzigd op de Master Control Interface of op afstand via het dashboard.

Het pakket bevat de SMART automatische gewichtsaanpassing en berekening, die de prestaties van de lijn voortdurend controleert en de verspilling aanzienlijk vermindert. Het scherm heeft ook een Production Completion Tracker met live beelden voor operators en lijnmanagers. Dit wordt weergegeven op de RDD (Real-Time Data Display) die als optie kan worden gekozen.

Servicepakketten
Packaging Automation maakt hun machines zoveel mogelijk toekomstbestendig met externe aansluitingshulpmiddelen waarvoor klanten eenvoudigweg een ethernetkabel aansluiten, zodat PA kan inbellen voor toegang op afstand om te controleren op fouten/prestatieproblemen. Door hun eigen besturingssoftware te integreren zijn ze minder afhankelijk geworden van externe leveranciers en is de impact van veroudering van de software tenietgedaan.

"We zijn er trots op dat we al helemaal klaar waren toen de pandemie toesloeg, zodat we uitstekende service konden blijven leveren en een kleine maar niet onbelangrijke bijdrage konden leveren om ons land gevoed te houden. Zowel de pandemie als de daling van het aantal seizoenarbeiders na Brexit hebben zeker een impact op de zachtfruittelers die geconfronteerd worden met een ongekend tekort aan plukkers en verpakkers," besluit Simon.

Voor meer informatie:
Ruth Robinson
Packaging Automation Ltd
1 Montgomery Cl, Parkgate Industrial Estate,
Knutsford WA16 8XW, Verenigd Koninkrijk
+44 1706 824229
ruth@brighter-business.com
www.pal.co.uk