Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs Turkse granaatappelen gelijk aan die van vorig jaar

Het Turkse granaatappelseizoen is goed op gang gekomen en tot nu toe is het seizoen voor één exporteur positief verlopen. Een hogere opbrengst zal hopelijk leiden tot meer inkomsten en ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt is de vraag naar en consumptie van granaatappelen in de meeste markten gestegen.

Volgens Mehmet Cakmak, de verkoop- en marketingmanager van Anı Tarım Fresh Fruit, verloopt het Turkse granaatappelseizoen goed, met een hogere opbrengst dankzij de goede weersomstandigheden. "We hebben vastgesteld dat de teelt en het oogstseizoen van de Turkse granaatappel in 2020 goed verlopen zijn, dankzij de gunstige weersomstandigheden tijdens de bloei- en rijpingsperiodes, zij het dat we in de eerste weken van de oogst in oktober enkele regenachtige dagen hebben gehad. De kwaliteit van het product is over het algemeen hoog. We hebben dit seizoen 2.400 ton Hejaz-granaatappelen afgenomen van gecontracteerde lokale telers uit de regio's Denizli en Antalya, wat 300 ton meer is in vergelijking met de hoeveelheid van het vorige seizoen. We kunnen alle maten (5-6-7-8-9-10 en 12) in karton, hout of in een plastic verpakking aan onze klanten aanbieden. De lokale inkoopprijzen waren hoger dan het vorige seizoen door een stijging van de teeltkosten."

Wanneer men dit seizoen vergelijkt met vorig seizoen, worden zowel een hogere opbrengst als meer inkomsten verwacht voor Turkse granaatappelen, aldus Cakmak. "Turkije produceerde 559.171 ton granaatappelen in 2019 en exporteerde ongeveer een derde daarvan, wat € 82 mln aan inkomsten genereerde. Voor 2020 wordt geraamd dat de totale opbrengst op nationale schaal met 3 tot 6% zal toenemen. Dit zorgde ervoor dat Turkije zijn wereldwijde positie als een van de grootste granaatappelproducenten na Iran, India en China kon behouden."

Een grote uitdaging was de aanpak van Covid-19, die de vraag naar granaatappelen negatief had kunnen beïnvloeden. Gelukkig is de consumptie van granaatappelen in 2020 zelfs gestegen, legt Cakmak uit. "Ik denk dat de beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen op de markten een uitdaging vormen voor de vraag naar vers fruit. Mensen geven er de voorkeur aan om minder tijd te besteden aan winkelen en alleen de meest noodzakelijke producten te kopen die ze in hun dagelijks leven nodig hebben of om de hoeveelheid die ze normaal gesproken inslaan te verminderen. Toch is vastgesteld dat de consumptie van granaatappelen in 2020 in veel landen is toegenomen, omdat men ervan uitgaat dat ze goed voor de gezondheid zijn."

De vraag is tot nu toe nogal instabiel geweest, maar Cakmak voorspelt dat dit na de tweede week van december zal veranderen, omdat de voorraden uit concurrerende landen tegen die tijd zeker op zullen raken. "Tot nu toe hebben we te maken gehad met ups en downs in de vraag naar granaatappelen van de Europese markten. We denken dat dit aan kan houden tot de tweede week van december, waarna we verwachten dat de bestellingen regelmatiger zullen binnenkomen. Ook hebben we in de concurrentiestrijd met Egyptische granaatappelen voor de Aziatische markten, zoals Singapore en Maleisië, op een bepaald niveau problemen ondervonden. Door lagere prijzen en kortere transporten gaven de kopers van deze markten natuurlijk de voorkeur aan de Egyptische granaatappelen gedurende de maanden september en oktober. Vanaf november, wanneer de Egyptische granaatappelen opraken, verwachten we meer te leveren aan deze markten."

Anı Tarım heeft zijn reguliere markten in Europa en Azië, maar is er ook in geslaagd om voor het eerst twee nieuwe markten te bereiken. Camak: "Dit seizoen is het ons gelukt om voor het eerst sinds we met granaatappel bezig zijn naar Canada en Koeweit te verladen. We hopen de komende maanden onze hoeveelheden naar deze bestemmingen te vergroten. Daarnaast blijven we verzenden naar onze vaste Europese klanten in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Polen en Rusland; en naar onze Aziatische klanten in Singapore en Maleisië."

De granaatappelprijzen zijn op dit moment ongeveer gelijk aan die van vorig seizoen, maar omdat de voorraden opraken, verwacht Cakmak dat de prijzen tegen het einde van het seizoen zullen stijgen. "Ondanks de hoge inkoopprijzen in de teeltgebieden blijven onze verkoopsprijzen voor de export min of meer gelijk aan die van vorig jaar. Maar omdat dit zich meestal elk jaar herhaalt, voorzien we dat de prijzen na januari beginnen te stijgen, alleen maar omdat de voorraden overal geleidelijk aan afnemen. Hejaz is het meest geteelde en geconsumeerde granaatappelras in Turkije. Het is regelmatig beschikbaar van oktober tot maart, wat een groot voordeel is voor Turkse exporteurs ten opzichte van andere teeltlanden die minder hoeveelheden hebben en meestal al voor die tijd door hun voorraden heen zijn."

Morgen start Asia Fruit Logistica ON en Anı Tarım neemt deel aan het virtuele evenement. "We gaan als exposant deelnemen aan de Asia Fruit Logistica Online Beurs, die plaatsvindt op 18-20 november 2020. Gezien de negatieve effecten van Covid-19 wereldwijd, zien we dit digitale evenement als een geweldige kans voor alle bedrijven en mensen die werkzaam zijn in de AGF-sector om elkaar online te ontmoeten en hun zakelijke activiteiten te ontwikkelen. Bij die gelegenheid kijken we enthousiast uit naar online-ontmoetingen met bedrijven en bezoekers die op zoek zijn naar nieuwe leveranciers en samenwerkingsverbanden."

Voor meer informatie:
Mehmet Çakmak
Anı Tarım Fresh Fruit Ltd.Co.
+90 246 334 20 04
+90 539 850 30 32
[email protected]
www.anitarim.com.tr 

Publicatiedatum: