Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aldi komt met duurzame AGF tasjes

Duurzaamheid is anno 2020 ontzettend belangrijk. Zo kun je bij het  energie vergelijken ook al aangeven of je groene energie wilt, wat natuurlijk een stuk duurzamer is dan grijze stroom. Gas licht vergelijken hoeft tegenwoordig niet eens meer door iedereen gedaan te worden, aangezien steeds meer woningen in Nederland geen gasaansluiting hebben. Ook de AGF sector is aan het verduurzamen. De welbekende supermarktketen Aldi is hier ook mee bezig. Dit Duitse bedrijf wil bijvoorbeeld dat alle verpakkingen gerecycled kunnen worden. Dit doel moet behaald zijn in 2025. Aldi heeft meer doelen. Zo wil het dit jaar alleen nog maar duurzame of gerecyclede materialen gebruiken voor de verpakkingen van producten. Ook wil het geen wegwerptasjes van plastic meer verkopen aan klanten aan het einde van 2021. Bovendien is Aldi aan de slag met het produceren van duurzame tasjes voor aardappelen, groente en fruit. Deze zullen als het goed is later dit jaar in gebruik moeten worden genomen in de supermarkten van de Duitse keten.''

Twee duurzame alternatieven
Deze doelen staan vermeld in het laatste rapport over duurzaamheid van Aldi. Ook het doel om de duurzame tasjes voor de AGF producten te produceren staat hier dus in. In het rapport staat namelijk dat de discounter bezig is met een paar nieuwe tasjes. Deze tasjes zouden later in 2020 geïntroduceerd moeten worden in de supermarkten. Distrifood deed op basis hiervan navraag bij Aldi. Hieruit blijkt dat de Duitse keten bezig is met het maken van twee alternatieven voor de huidige tasjes die gebruikt worden op de AGF afdeling. De huidige tasjes zijn gemaakt van plastic en zijn bovendien single-use. Na een keer ze gebruikt te hebben zul je ze dus naar alle waarschijnlijkheid in de prullenbak stoppen. Ook de alternatieven die nu geproduceerd worden zijn nog altijd single-use. Ze zijn daarentegen niet meer gemaakt van plastic. In plaats daarvan wordt een bio-based hemdtasje geproduceerd. Je kunt dit alternatief kopen voor een symbolisch bedrag van 1 cent. Een ander tasje voor de groente en fruit kan ook gekocht worden, dit alternatief is wel herbruikbaar en dus nog duurzamer.

Vertraging
Het was de bedoeling dat het single-use duurzaam tasje voor op de AGF afdeling al eerder gelanceerd zou worden. Dit is dus niet gelukt. Het heeft namelijk vertraging opgelopen, maar de verwacht is wel dat deze wegwerptasjes nog in 2020 in de winkels zullen komen te liggen. Mogelijk liggen ze er zelfs nu al. Het was daarentegen de bedoeling dat de tasjes al in gebruik zouden worden genomen in september 2019. Voor de herbruikbare tasjes voor groente en fruit is dit niet het geval. Dit duurzame alternatief is namelijk nog altijd in ontwikkeling. Wanneer de herbruikbare en dus duurzame tasjes wel geïntroduceerd zullen worden door Aldi is nog niet bekend. 

Science Based Targets Initiative
In het duurzaamheidsrapport werd door Aldi dus gepresenteerd hoe goed het tot nu toe bezig is met duurzaamheid. Daarnaast stonden hier natuurlijk ook veel doelen in. Zo maakte het bekend om samen met de leveranciers aan de slag te gaan om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hierdoor heeft de Duitse supermarktketen de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij het zogenoemde Science Based Targets Initiative, wat ook wel kortweg SBTi genoemd wordt. Dit zal ervoor zorgen dat Aldi naar eigen zeggen de komende twee jaar bindende en wetenschappelijk geteste doelen moet vaststellen. Deze doelen moeten dus gaan over het verminderen van de uitstoot van CO2. De SBT’s, oftewel de Science Based Targets, zijn doelen van een bedrijf om binnen de stijging van 2 graden Celsius te blijven. Science Based Targets Initiative is een samenwerking van CDP, UN Global Compact, WRI en WWF. 

Publicatiedatum: