Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Streekproduct uit Zeeuws-Vlaanderen: ZVL-Friet

“Geen frietaardappelen meer voor de verwerkers? Dan snijden we ze zelf wel”

Tholen – De coronacrisis deelde rake klappen uit bij de frietverwerkende industrie en dat had op zijn beurt weer gevolgen voor de telers die leveren aan de industrie. Zo ook in Zeeuws-Vlaanderen, een regio waar veel frietaardappelen geteeld worden. Het akkerbouwbedrijf van de familie Steijaert in Nieuw-Namen, welke wordt geleid door Denis en zijn drie zonen Joep, Toon en Dirk, had daar ook last van. “Toen de schuur dit voorjaar vol met aardappelen bleef zitten, zijn we niet bij de ‘pakken’ neer gaan zitten,” vertelt Toon. “We wilden niet dat onze aardappelen eindigden in het veevoer of de vergister. Daarom zijn we zelf de consument gaan beleveren met eigen vers gesneden friet.”

“De Zeeuwse klei is de perfecte bodem voor het verbouwen van frietaardappelen,” vertelt Toon verder. “Al vele jaren leveren we onze aardappelen rechtstreeks aan de frietindustrie. Hierbij zijn we overgeleverd aan grillige marktprijzen en kunnen we zelf geen waarde toevoegen.” Dat moest anders, stelt Toon resoluut. “Het coronavirus was het laatste zetje in de rug om ons idee de verwezenlijken. Zo is ZVL Friet ontstaan.”

Toon legt het als volgt uit: “Van de producent rechtstreeks naar de consument zonder alle overbodige schakels. Zelf telen, bewaren, schillen, snijden en verpakken. Beter voor de boer én voor degene die dit Zeeuws-Vlaamse streekproduct uiteindelijk op zijn bord krijgt.”

Een schilmachine had de familie Steijaert al op hun bedrijf staan, dus konden ze direct aan de slag. Later volgde al snel een snij- en vacuümeer machine om rechtstreeks aan de consument te kunnen leveren. De friet werd aan huis bezorgd en al snel volgde de levering aan de supermarkten en streek- en boederijwinkels. “Toen de horeca in de loop van de zomer de deuren weer opende, duurde het niet lang tot we hen ook konden beleveren. We leveren onze dagverse frieten nu in heel Zeeuws-Vlaanderen, van Hulst tot aan Cadzand. Op die manier konden we tonnen aardappelen zelf van meerwaarde voorzien en redden van het veevoer. Hierdoor ontstaat een verdienmodel door de gehele keten. De boer krijgt een eerlijke prijs én waardering voor zijn product. De horeca maakt een sprong in kwaliteit en versheid en de consument geniet uiteindelijk van een heerlijk streekproduct.”

“We zijn nu een paar maanden verder en de nieuwe oogst ligt inmiddels ook weer in de schuur. Genoeg product om onze heerlijke friet van te maken. We blijven uiteraard ook voortdurend innoveren en experimenteren met verschillende teeltwijzen en rassen om de lekkerste Zeeuws-Vlaamse friet op het bord te krijgen.”

Voor meer informatie:
Toon Steijaert
ZVL Friet
Van Alsteindijk 6
4568PV Nieuw-Namen
[email protected]    
www.zvlfriet.nl