Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen, wind en hagel teisteren Valenciaanse Ribera Baixa en Ribera Alta

De Valenciaanse telersvereniging La Unió de Llauradors meldt dat de storm van woensdag en gisterenochtend in de regio's Ribera Baixa en Ribera Alta voor ongeveer €8 mln schade hebben veroorzaakt als een direct gevolg van de hagel en de wind. Daarbij moet dan ook nog eens de schade door wateroverlast op de velden bij worden gerekend.

In het gebied dat het meest is getroffen door de hagel liggen ongeveer 1.100 hectare met citrus-, kaki- en groenteteelt. De zwaarst getroffen plaatsen zijn Almussafes, Alginet, Benifaió, Sollana en Sueca. Met 579 hectare heeft de kakiteelt het hardst geleden onder het onweer, gevolgd door citrus met 417 hectare en groenten met 147 hectare. De mate van schade varieert van gebied tot gebied en is ook afhankelijk van de ouderdom van de boomgaarden.

Pas na enkele dagen zal de schade aan de gewassen die veroorzaakt wordt door het water op de velden kunnen worden opgemeten. Behalve in Ribera Alta en Ribera Baixa staan ook veel percelen in La Safor en Marina Alta blank, want daar zijn de meeste liters per vierkante meter gevallen. Er moet ook rekening worden gehouden met mogelijke schade aan landbouwinfrastructuur zoals wegen en paden, kassen, irrigatiesystemen, en in enkele gevallen ook aan pakhuizen.

Toch is er ook een positieve kant aan de hevige regen: het heeft de kaki’s verlost van roetdauw.

La Unió zal dringende steunmaatregelen vragen voor de getroffen telers zoals directe financiële steun of voordelige leningen, maar ook een verlaging of kwijtschelding van de directe belastingen, de heffingen op onroerend goed (percelen en gebouwen) en de sociale zekerheidsbijdragen voor een jaar. Ook worden steunmaatregelen gevraagd voor de getroffen afzetcoöperaties. La Unió vraagt verzekeraar Agroseguro om de inspecties ter plaatse zo gauw mogelijk uit te voeren en af te ronden.

Regen wel positief nieuws voor teelt in rest van Valenciaanse Gemeenschap
In de gebieden van de Valenciaanse Gemeenschap waar geen hagel of overvloedige regen is gevallen, is het water een positieve zaak, behalve dan voor de percelen waar de oogst met enkele dagen moet worden uitgesteld. Dankzij de regen moet er minder worden besproeid, worden de watervoerende lagen bijgevuld en ontvangen de bomen een schoonmaakbeurt zodat bepaalde plagen minder kans krijgen om door te zetten.

Publicatiedatum: