Biologiestudent ontvangt meerkoppige ananas

Deze week kwam er een foto van een 'waaier-ananas' online. Fasciatie of bandvorming kan bij de meeste planten voorkomen en kan worden veroorzaakt door stress of door genetische en hormonale factoren.


Foto: Ynna Hernandez-Europa

Ynna Hernandez-Europa, een biologiestudente aan de Technische Universiteit van Queensland, mocht de meerkoppige ananas in ontvangst nemen. De grillige vrucht is afkomstig van het ananasteeltbedrijf van de broers Colin en Mark Harris in Wamuran, ten noorden van Brisbane (Australië). De broers zijn in navolging van hun vader al tientallen jaren werkzaam in de ananasteelt.

Ynna vertelde abc.net.au: "We hadden een barbecue voor mijn vader's verjaardag toen ik deze aparte ananas zag. Ik vertelde hoe cool de ananas eruit zag en Colin zei dat ik hem mocht houden." Zij en haar klasgenoten probeerden te theoretiseren wat de oorzaak was van het misvormde fruit, voordat ze op internet op onderzoek gingen.

"We hadden een paar theorieën over welke mutatie dat zou zijn en ik plaatste het op internet in de hoop dat iemand het ons zou laten weten. We kregen veel reacties en de meesten waren het erover eens dat het een mutatie is die fasciatie heet."

De studenten ontdekten dat fasciatie in alle planten kan voorkomen, met vervorming die aan de stam of de basis van de plant groeit en dan de bloeivorm beïnvloedt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven