"AGF-sector weerbaar ondanks sociaaleconomische uitdagingen als gevolg van Covid-19"

Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, benadrukte onlangs in het Europees Parlement de veerkracht van de AGF-sector ondanks de vele sociaaleconomische uitdagingen die voortvloeien uit de Covid-19-pandemie. Gedurende de pandemie werd de sector geconfronteerd met diverse sociaaleconomische problemen, zoals grensafsluitingen, hamstergedrag van consumenten, de beperkte beschikbaarheid van seizoenarbeiders en de sluiting van de horeca. Desondanks is de AGF-sector er voortdurend in geslaagd om zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen en Europese consumenten van verse groenten en fruit van de hoogste kwaliteit te voorzien. 

Tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement besteedde Binard aandacht aan de impact van de pandemie en Covid-19-maatregelen van de EU op de AGF-sector in Europa. Binard benadrukte dat de sector zich zeer weerbaar heeft getoond en zich snel heeft aan weten te passen aan de situatie door in te spelen op nieuwe consumenteneisen, nieuwe afzetkanalen voor bepaalde productsegmenten te vinden vanwege de sluiting van de horeca en de afzet via e-commercekanalen te herpositioneren. 

Binard bedankte de Europese instellingen voor hun steun aan bedrijven in de sector en onderstreepte het feit dat de bedrijfscontinuïteit niet als vanzelfsprekend mag worden beschouwd. Binard legde uit dat de Covid-19-effectbeoordling van Freshfel Europe heeft uitgewezen dat de aanpassingen aan deze nieuwe uitdagingen de sector maandelijks minstens €500 mln heeft gekost. Dit is exclusief de verliezen als gevolg van het wegvallen van de horeca, een segment dat 15% tot 25% van de totale AGF-markt vertegenwoordigt en de hogere kosten op retailniveau die binnen alle sectoren werden gevoeld.

Hoewel de waarde van groenten en fruit als essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon is gegroeid gedurende de huidige gezondheidscrisis waarschuwde Binard beleidsmakers dat de sociaaleconomische uitdagingen de sector tijdens de tweede golf van de pandemie opnieuw raken. Binard sprak over de toenemende prijzendruk als gevolg van de dreigende economische crisis, de aanhoudend hogere kosten in de toeleveringsketen, de noodzaak van het doorsturen van AGF naar andere marktkanalen als gevolg van de beperkingen in de horeca en het tekort aan seizoenswerkers. Deze problemen zullen de komende maanden aanhouden en dat alles in de aanloop naar Brexit, die op zijn beurt zal zorgen voor extra kosten en beperkingen. 

 

Voor meer informatie: 
Freshfel Europe
Tel: +32.(0)2.777.15.80
Email: info@freshfel.org 
www.freshfel.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.