De Italiaanse verpakkingfabrikant Infia produceert jaarlijks 3,3 miljard verpakkingen en zet deze wereldwijd af. Commercieel directeur Fabio Zoboli vertelt hoe het bedrijf de periode tijdens de lockdown heeft beleefd en gaat in op de kwestie van het verduurzamen van verpakkingen.

Hoe zou u het verloop van de eerste acht maanden van 2020 omschrijven?
"Tot de maand april verliep alles zonder problemen. In de maanden daarna daalde de fruitafzet als gevolg van slechte weersomstandigheden en het gebrek aan oogstarbeiders vanwege de lockdown."

Hoe is de situatie op Europees en mondiaal niveau veranderd volgens u?
"Met betrekking tot de fruitexport is de planning moeilijker geworden. Veel supermarkten konden geen inschattingen maken of deden dit (te) kort van te voren. Dit betekende dat er sterke prijsverschillen waren en dat logistieke afdelingen grote moeilijkheden hadden om alles in goede banen te leiden. Bij Infia hebben we dit gelukkig goed kunnen managen, aangezien we de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in flexibiliteit."

Wat kunt u zeggen over de vraag naar verpakkingen in Italië van juni tot augustus?
"Over het algemeen is er in Italië, en ook in de rest van de wereld, een sterke tendens om voorverpakte groenten en fruit te kopen. Als we dan kijken naar de materialen die daarvoor gebruikt worden, zien we dat de markt steeds meer wordt gesegmenteerd. Er wordt gezocht naar biologisch afbreekbare materialen, maar momenteel is dat volgens mij geen realistische oplossing. Er wordt veel gebruikgemaakt van alternatieve materialen voor plastic. Veel retailers zouden graag zien dat primaire verpakkingen een circulaire economie gaan vormen. Het enige materiaal dat hiervoor momenteel geschikt is, zowel qua technologie als wetgeving, is PET / R-PET."

Hoe verloopt de afzet in het buitenland?
"Infia exporteert meer dan 80% van de verpakkingen naar meer dan 80 landen. Een land dat dit jaar vanwege het klimaat en de pandemie in grote problemen verkeerde, was Spanje. Een gevolg van het coronavirus was dat het land grote problemen had om arbeiders uit Marokko te halen voor de oogst van zachtfruit. Tegelijkertijd had het gebied rond Murcia te maken met een forse daling van de oogst vanwege het slechte lenteweer. Bijna alle Zuid-Europese landen ondervonden veel hinder van het weer, terwijl telers in het noorden van Europa over het algemeen een goed zomerseizoen hadden."

Hoe verloopt de productie en afzet van verpakkingen met 100% R-Pet?
"Sinds een paar jaar maken wij Pet bakjes van plastic dat door de consument wordt gerecycled, simpelweg door afval te scheiden. Supermarkten zijn erop gebrand om de impact van primaire verpakkingen te verminderen en veel spelers in de sector beseffen dat gerecycled plastic de grondstof is met de minste milieu-impact. Het probleem is dat de consument niet beseft dat het plastic zelf geen probleem vormt zolang het niet in het milieu terechtkomt. We moeten duidelijk maken dat gerecycled plastic een positieve cirkel bevordert. Momenteel is het helaas zo dat de R-Pet die we kopen en gebruiken voor recycling netto gezien duurder is dan nieuw plastic afkomstig uit de synthese van aardolie."

De stand van Infia tijdens een beurs in 2019

Is er iets veranderd in de programmering voor de laatste maanden van 2020 en de eerste van 2021?
"We zijn bezig om de organisatie nog flexibeler te maken, zodat we direct kunnen reageren op de snelle veranderingen van de markt. Voor een bedrijf dat jaarlijks meer dan 3,3 miljard verpakkingen produceert en deze op alle continenten afzet, kunnen we met trots zeggen dat we erin zijn geslaagd om deze moeilijke periode te overwinnen."

Voor meer informatie:
Fabio Zoboli
INFIA S.r.L.
Viale Caduti di Via Fani, 85
47032 Bertinoro (FC) - Italië
+39 0543 466 511
commerciale@infia.it
www.infia.it