Spanje verwacht dit seizoen 6,93 miljoen ton citrus te oogsten

Het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA) raamt de citrusoogst voor het komend seizoen op 6,93 miljoen ton, 12% meer dan vorig seizoen, dat het ministerie in haar rapport als “zeer kort” bestempelt, en 5% meer dan het meerjarige gemiddelde, waardoor de sector “zijn gemiddelde productiepotentieel herstelt".

De directrice van het departement Teelt en Markten van het ministerie van Landbouw, Esperanza Orellana, deelde in een videovergadering aan vertegenwoordigers van de sector mee dat er een daling van 1% wordt verwacht voor sinaasappel en 3% voor grapefruit, vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen jaren, terwijl de volumes van klein citrus kunnen stijgen met 12% en die van citroen met 8%.

Het ministerie legde de sector ook uit welke stappen ondernomen worden om de informatie over markten, rassen en oogstramingen transparanter en accurater te maken, aangezien het heel waardevolle instrumenten zijn voor de besluitvorming op alle sectorniveaus.

Seizoen 2019/2020
Tijdens de vergadering werd ook een balans opgemaakt van het seizoen 2019/2020, waarin 6,2 miljoen ton werd geoogst, 18% minder dan in het recordseizoen 2018/19, 9% lager dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren en tevens het laagste cijfer sinds het seizoen 2015/16.

Volgens het ministerie is de handel van citrus heel dynamisch verlopen, vooral dan sinds het begin van de coronacrisis, dankzij de goede houdbaarheid en de gezonde eigenschappen van het fruit.

Op basis van cijfers tot en met de maand mei is het verhandelde volume citrus met 5,1% en de waarde met 17% toegenomen op de binnenlandse markt. Vooral de citroen heeft het uitstekend gedaan met 11,2% meer volume.

Dankzij betere prijzen steeg de totale waarde van de export ook met 19% ten opzichte van het voorgaande seizoen.

De telersprijzen lagen hoger dan die van vorig seizoen, met uitschieters in de eerste weken van de pandemie. Zo ontving de Spaanse teler voor zijn sinaasappelen meer dan het dubbele dan in 2018/2019 en 40% meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. In mei verdrievoudigde de telersprijs zelfs ten opzichte van de voorgaande jaren.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven