Manifest Gezonde Voeding aangeboden aan verkiezingscommissies van politieke partijen

Donderdag 16 juli hebben tientallen organisaties, waaronder Transitie Coalitie Voedsel, TAPP Coalitie, Glastuinbouw Nederland, Natuur en Milieufederaties en Hartpatiënten Nederland het manifest Gezonde Voeding aangeboden aan verkiezingscommissies van politieke partijen. De organisaties roepen politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma’s aan te geven hoe Nederlanders gezonder gaan eten.

De organisaties willen dat Nederland een van de gezondste landen wordt op het gebied van voeding. Zij steunen een voorstel uit een regeringsbrief van minister Hoekstra aan de Tweede Kamer van 22 april voor gezonde en duurzame voeding, opgenomen in de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen. Hierin staat een verbruiksbelasting voor frisdrank en vlees en een subsidie of btw-verlaging voor groenten en fruit.

De organisaties willen gezond en duurzaam voedsel zoals groenten, fruit en vleesvervangers goedkoper maken via subsidies en btw-verlaging. Ongezond voedsel en voedsel met een hoge milieu-voetafdruk moet juist duurder worden. Daarbij denken ze aan suikerhoudende dranken en vlees. Er komt dan wel een compensatie voor lage inkomens en boeren. Zij krijgen middelen om hun bedrijf te verduurzamen – minder milieubelasting draagt ook bij aan onze gezondheid.

Omdat de grootste potentie voor een hogere consumptie van groenten en fruit ligt bij de lunch, vragen de organisaties aan politieke partijen dat de regering net als andere landen in de Europese Unie een gezonde lunch-cultuur gaat bevorderen met voornamelijk groenten en fruit en minder dierlijke producten. Dit kan via een landelijke subsidie en een fiscale vrijstelling voor -gratis- gezonde bedrijfslunches.

Supermarkten moeten verplicht worden om zeker 75% van de reclames te richten op gezonde en duurzame voeding. Kindermarketing met voedsel buiten de Schijf van Vijf moet worden verboden, ook online. Keuzevrijheid moet voorop staan.

Klik hier voor het manifest Gezonde Voeding 

Bron: De Natuur en Milieufederaties


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven