Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels van den Berg, Rungis

“Ik verwacht dat restaurants gaan afzien van de zomerstop”

Tholen – Waar kiezen de chef-koks straks voor? Die vraagt stelde Niels van den Berg van Rungis zich toen het bekend werd dat restaurants de deuren weer mochten openen. “Kiezen ze straks voor eenvoud in de keuken of pakken ze juist groots uit met bijzondere producten? Het lijkt er nu op dat de chefs gaan voor dat laatste.”

Onder andere zeewier uit de Oosterschelde is in het seizoen

Rungis werd als groothandel voor de horeca hard geraakt door de coronacrisis. “We zien dat het weer wat geleidelijk de goede kant op gaat maar we zijn zeker nog lang niet terug op het oude niveau van onze omzet,” vertelt Niels. “We hadden ook onze maatregelen moeten nemen tijdens de afgelopen maanden. De flexibele schil van arbeidskrachten hebben we moeten laten gaan maar de mensen die in vaste dienst zijn bij ons hebben we gelukkig binnen het bedrijf kunnen houden. Het is nu vooral de vraag hoe de zomer gaat uitpakken straks. Ik verwacht bijvoorbeeld dat straks de restaurants in Nederland afzien van hun zomerstop en door zullen gaan in de vakantie.”

Mary V, tomatensap van Tomimaroo Muchoo-tomaten 

Bij de heropening in juni was het eerst nog even spannend hoe dit zou uitpakken voor de leveringen. “Gelukkig verliep dit allemaal goed,” blikt Niels terug. “Toch blijft op het moment de bottleneck zitten in de anderhalve meter afstand waardoor niet alle restaurants weer vol kunnen zitten en komt de bedrijfscatering nog erg moeilijk van de grond.”

Moai Caviar Zeedruifjes is ook nieuw in het assortiment in samenwerking met Koppert Cress

Zeewier en kersen
Ondertussen blijft Rungis wel bezig met het adviseren van haar klanten met producten. Niels’ ogen beginnen te twinkelen als hij enkele van de seizoensproducten die Rungis in huis heeft toont. “We zien een meer lokale tendens op het moment met vraag naar Nederlandse producten met een mooi verhaal,” legt Niels uit. “We hebben op het moment dan ook verschillende soorten zeewier in het assortiment dat door een ‘teler’ wordt geplukt rond de Oosterschelde en erg populair is op het moment. Voor diegene die liever wat zoets heeft voor in een dessert werken we samen met een teler voor premium Cerisa kersen met alleen maten van 30+ en met grote aandacht voor het plukken want als de steeltjes in takt blijven, zijn ze veel langer te bewaren. Omdat het seizoen voor kersen maar kort is, hebben we ook een samenwerking voor kersen uit een onverwarmde kas. Zo kunnen we een goede twee maanden Kordia kersen van Hollandse bodem leveren aan onze klanten.”

Cerisa kersen worden met grote zorgvuldigheid geplukt voor optimale bewaring

Aspergesla, microgroenten en de eerste paddenstoelen
Het zijn niet alleen producten van Nederlandse bodem die het goed doen. Ook de import uit verre landen zoals verse wasabi uit Japan of iets dichter bij huis, aspergesla uit Frankrijk, beginnen weer terug op te krabbelen. “ Verder zien we nog verse bonen die steeds populairder worden bij de restaurants, vooral met verse kapucijners of speciaal gespikkelde witte bonen kan je het verschil maken. Ook zien we al de eerste vraag naar paddenstoelen zoals Morille, Trompettes de la mort of Keizersamaniet ontstaan en zien we ook een groeiende trend in micro- en minigroenten bij restaurants. Vegetarische gerechten zijn eveneens nog groeiende en dit jaar hebben we bijvoorbeeld een samenwerking met chef-kok Gijs Kemmeren die bieten klaarmaakt alsof het een goed stuk vlees is.”


Chioggiabieten met daarover heen Sushi azijn, daarnaast schijfjes aspergesla

Voor meer informatie:
Niels van den Berg
Rungis
Transportweg 34
2991 LV Barendrecht
Tel: +31 (0)180 61 78 99
[email protected] 
www.rungis.nl