Spanjaarden willen dat de importwaarde van Marokkaanse tomaten anders wordt berekend

Tijdens de virtuele bijeenkomst van het Marktobservatorium voor Tomaat van de Europese Commissie op 24 juni bracht de nationale beroepsfederatie FEPEX de moeilijke situatie voor de Spaanse tomatenexport ter sprake. De export naar de andere EU-landen tussen oktober 2019 en april 2020, goed voor 518.520 ton, daalde immers met 12% tegenover het voorgaande jaar. Dat is voornamelijk een gevolg van de sterke concurrentie vanuit Marokko, die in dezelfde periode 432.274 ton naar de EU exporteerde. Volgens de Spaanse federatie moet het systeem van toegangsprijzen voor Marokkaanse importtomaten doeltreffender worden.

Daartoe moet volgens FEPEX de berekening van de forfaitaire invoerwaarde gewijzigd worden. Die zorgt ervoor dat de import vanuit Marokko een minimumprijs respecteert en bepaalt dus of er al dan niet douanerechten worden betaald. Deze forfaitaire invoerwaarde geldt voor de prijzen van ronde tomaten en cherrytomaten. FEPEX stelt voor om alleen de prijzen voor ronde tomaten in overweging te nemen, net zoals het geval was bij het afsluiten van het associatie-akkoord tussen de EU en Marokko.

FEPEX wil ook dat artikel 4 van het akkoord tussen de EU en Marokko, dat van kracht werd in 2011/2012, effectief toegepast wordt en zo de traditionele Marokkaanse export naar de EU handhaaft om verstoringen op de Europese importmarkt voor tomaten te voorkomen. In Europa zijn er drie grote spelers actief: Nederland met stabiele volumes, Marokko met stijgende volumes en Spanje met dalende volumes.

Dit heeft ertoe geleid dat de prijzen voor Spaanse tomaten in 2019/2020, ondanks de mindere volumes, lager waren dan vorig seizoen. Daartegenover staat dat de productiekosten gestegen zijn door de toenemende arbeidskosten en de buitengewone kosten veroorzaakt door de maatregelen in het kader van de coronacrisis. Die maatregelen zullen in de nabije toekomst zeker nog worden gehandhaafd.

FEPEX heeft tijdens de bijeenkomst ook gewezen op de behoefte aan betrouwbare informatie over de prijzen van tomaten uit Marokko. Terwijl de Commissie gedetailleerde informatie over de tomatenprijzen van de lidstaten publiceert, uitgesplitst in prijzen voor ronde tomaten, trostomaten en cherrytomaten, is de informatie over Marokko niet volledig en niet accuraat.

Sinds de inwerkingtreding van de overeenkomst is de export van Marokkaanse tomaten naar de EU in de periode 2011-2019 met 44% gestegen.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven