Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update

Horeca mag de deuren weer openen op 1 juni

Premier Rutte presenteerde gisteren een 'routekaart' met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen, schrijft NOS. "Zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord", zei Rutte over die afbouw. Nog lang niet alle maatregelen hebben namelijk een einddatum. Zo blijft thuiswerken waarschijnlijk het hele jaar nog de norm. Dat geldt ook voor anderhalve meter afstand houden.

Vanaf volgende week mogen kappers weer open en mag er buiten gesport worden. Als het coronavirus onder controle blijft, is het de bedoeling dat de horeca vanaf 1 juni weer gelegenheid krijgt om terrassen te openen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Restaurants en cafés mogen dan ook open onder de voorwaarde dat er inclusief het personeel maximaal 30 personen worden toegelaten en de bezoekers vooraf reserveren. In een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert. 

Per 1 juli kan het maximum aantal bezoekers voor restaurants en cafés mogelijk worden uitgebreid naar 100 personen als de verspreiding van het virus onder controle blijft. Dit geldt dan ook voor bijzondere georganiseerde samenkomsten. Voor verenigingskantines is de verwachting dat ze per 1 september weer open kunnen.

In België gaan vanaf maandag de winkels opnieuw open. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekend gemaakt. 

Algemene informatie:

Ruim 1.300 bedrijven in landbouw ontvangen NOW-subsidie
Sinds de publicatie van de NOW-regeling op 6 april 2020 hebben bijna 115.000 bedrijven een aanvraag voor financiële steun ingediend, schrijft Werkgeverslijn. Ruim 1.300 aanvragen komen uit de sectoren landbouw, groenvoorziening en visserij. In de factsheet van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van 1 mei jl. wordt inzicht gegeven in de aanvragen en de betalingen per 30 april 2020. 

Minister: "Telers kunnen vanaf vandaag aanvraag indienen"
In een nieuwe brief van de Minister van LNV Carola Schouten informeert zij de Kamer over de stand van zaken in de land- en tuinbouw en visserij. Daarin zegt zij o.a. dat de regeling aangaande het verdelen van het Noodfonds van 650 miljoen euro momenteel ter goedkeuring bij de Europese Commissie ligt. "Gedupeerde ondernemingen en telers kunnen wel vanaf 7 mei 2020 bij RVO.nl alvast hun aanvraag indienen. Aanvragen worden na goedkeuring van de regeling door de Europese Commissie en publicatie in de Staatscourant afgehandeld."

Het lijvige schrijven handelt voorts over de situatie in de verschillende deelsectoren, heeft een geruststellende mededeling aangaande vermeende tekorten aan arbeid - dat valt alleszins mee -, doet plichtmatig een anderhalvemeterduit in het zakje en schetst tot slot een economisch scenario voor de toekomst.

Klik hier voor de brief.

Europese Commissie waarschuwt voor protectionisme
Veel lidstaten in de EU neigen naar protectionistische maatregelen in de strijd om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, schrijft Vilt. Zo promoten ze voeding van eigen bodem en ontmoedigen ze ingevoerde producten. De Europese Commissie is bezorgd over de gevolgen voor het vrije verkeer van goederen en diensten op de interne markt en is van plan om inbreukprocedures te starten tegen lidstaten die zich niet aan de regels houden.

Arbeid:

Seizoenswerk is tijdbom onder anderhalvemetersamenleving
In Velp (Gelderland) zijn deze week 28 Roemeense seizoenarbeiders in quarantaine geplaatst. Van hen hebben er 26 het coronavirus onder de leden. Twee anderen hebben klachten. Zondag zijn ze met twee bussen door de politie opgehaald en nu verblijven ze in isolatie op een boot in de haven van Arnhem.

"Net nu het kabinet besloten heeft ons geleidelijk uit de lockdown te gaan bevrijden, wil ik niet de sfeer bederven", zo schrijft Roderick Veelo in een blog. "Maar arbeidsmigranten hebben eerder gezorgd voor nieuwe besmettingshaarden. In Singapore, waar de verspreiding van het virus aanvankelijk onder controle was, is het aantal besmettingen weer aan toenemen. Vooral onder de 1,4 miljoen seizoenswerkers, die thuis en op het werk onvoldoende afstand (kunnen) houden."

Lees verder bij RTLZ

Logistiek:

North Sea Port ziet in april 2,3% minder goederenoverslag
North Sea Port meet de corona-impact in de maand april op: 2,3 % minder goederenoverslag en 7% minder schepen. De coronacrisis is nog steeds wisselend merkbaar in de cijfers. In North Sea Port kwamen er in april 729 zeeschepen binnen, 7% (51) minder in vergelijking met april 2019. Deze schepen vervoerden samen 5,4 miljoen ton goederen, ‘slechts’ een verlies van 2,3% (120.000 ton) tegenover april 2019.

Ondanks een daling van de goederenoverslag via zeevaart steeg de aanvoer tot 4 miljoen ton (+8%). De afvoer nam af (-23%) en strandde op 1,4 miljoen ton. Het beduidende verschil in aanvoer en afvoer is ook in de soorten goederen te zien. Enerzijds zitten de landbouwproducten en de voedingsproducten met een groei van 50% nog steeds stevig in de lift. 

Overig:

Aspergetelers Warmenhuizen schenken deel van oogst aan zorgpersoneel
Om zorgpersoneel van Woonzorggroep Samen een hart onder de riem te steken, hebben aspergetelers uit Warmenhuizen woensdag bij verpleeghuis Magnushof in Schagen 1000 keer één pond asperges weggegeven, schrijft NH Nieuws. "Ze verdienen het", zegt Sem Broersen van asperge- en aardbeienkwekerij by Broersen.

Publicatiedatum: