Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Schouten (GroentenFruit Huis): "Het kabinet erkent hiermee de cruciale rol en positie van de tuinbouw"

Belangenorganisaties verheugd met 650 miljoen voor aanvullende maatregelen agrarische sector op noodpakket

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt de sierteeltsector, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector tegemoet voor geleden schade door de uitbraak van COVID-19. Veel bedrijven in deze sectoren zijn van de een op andere dag geconfronteerd met een acute vraaguitval door het wegvallen van de exportmarkt en het wegvallen van hun grootste binnenlandse afzetmarkt; de horeca. Dit schrijft minister Carola Schouten van LNV in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

De minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten € 600 miljoen beschikbaar te stellen als tegemoetkoming aan ondernemers in de tuinbouw. Zij kunnen worden gecompenseerd voor de forse omzetderving in de maanden maart, april, mei ten opzichte van de drie voorgaande jaren. Het kabinet erkent hiermee de cruciale rol en positie van de tuinbouw. Komende periode wordt gewerkt aan de exacte verdeling van de € 600 miljoen.

Reactie GroentenFruit Huis
De directie van GroentenFruit Huis is blij met de inzet van het ministerie van LNV. “Bij alle schade die de crisis teweegbrengt, hebben minister Schouten en haar medewerkers dit voor elkaar gekregen”, aldus Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis. Eerder stuurde Greenports Nederland namens GroentenFruit Huis een uitgebreide 'Tuinbouwbrief' waarin de impact van het coronavirus op de voedingstuinbouw is toegelicht. Met name de schade in de foodservicemarkt, de seizoensinvloeden en de afzetproblemen als gevolg van de coronamaatregelen in onze belangrijke afzetmarkten in Europa.

De komende periode zullen de partijen die vertegenwoordigd zijn binnen Greenports Nederland, waaronder GroentenFruit Huis, samen met het ministerie en RVO tot een uitwerking komen. Met als doel een juiste regeling op te stellen voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis schade ondervinden. Er zijn nog veel vragen over wat er precies onder de regeling valt en hoe daar aanspraak op kan worden gemaakt.

De crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw becijferde voor een periode van drie maanden de schade op 2,2 miljard euro voor de sierteeltketen en 1,2 miljard euro voor de groenten- en fruitketen. Het voortbestaan van duizenden bedrijven en vele tienduizenden banen staan op het spel in de sierteelt en bij bedrijven die groenten en fruit leveren aan de foodservicemarkt waaronder horeca en cateraars. Sluiten van horeca in Nederland en Europa, levert deze gespecialiseerde bedrijven veel schade op en zorgt voor ernstige marktontwrichting. De verwachting is dat dit niet op korte termijn is opgelost. Dit geldt zowel voor telers als handelsbedrijven die zijn gespecialiseerd in levering voor de foodservicemarkt. Daarnaast ondervindt een aantal producten problemen met de afzet in de retailmarkten in Europa als gevolg van strenge lockdown regelingen.

Glastuinbouw Nederland:
"Voor ondernemers in de glastuinbouw is dit voor nu een belangrijke schadevergoeding voor het wegvallen van de afzet waar zij op dit moment dagelijks mee te maken hebben en voor de financiële schade voor de komende drie maanden”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

De vraag naar producten uit de sierteelt- en voor een deel ook uit de glasgroentensector is in de beginperiode van de uitbraak van het coronavirus bijna helemaal weggevallen. Ondernemers ondervinden hierdoor desastreuze gevolgen binnen hun bedrijfsvoering. “Het voorjaar is onder normale omstandigheden een belangrijke afzetperiode. Bovendien is de schade niet van vandaag op morgen te repareren. Dat vereist forse steun van de regering. Het kabinet erkent met deze compensatieregeling het belang van de glastuinbouwsector voor de Nederlandse economie en dat waardeer ik”, zegt Sjaak van der Tak in een eerste reactie.

BO Akkerbouw
BO Akkerbouw is positief over de steun van het kabinet. Directeur André Hoogendijk: “Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan. Wij gaan aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.”

Greenports
Het kabinet erkent de cruciale rol en positie van de sector Tuinbouw- & Uitgangsmaterialen, door zwaar gedupeerde bedrijven tegemoet te komen in de schade die de coronacrisis veroorzaakt. “Dit is een belangrijke investering in behoud van bedrijven, banen en het cluster van de Topsector", zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw, in reactie op het plan van het kabinet voor financiële schadecompensatie van de sierteelt en delen van de voedingstuinbouw.

LTO Nederland
Grote groepen boeren en tuinders kunnen geen kant op met hun producten. Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan. De sector staat dus voor een unieke uitdaging, en de algemene economische maatregelen van het kabinet bieden niet altijd een oplossing,” aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Deze aanvullende maatregel voor de sierteelt, tuinbouw en fritesaardappeltelers is dus zeer welkom. Minister Schouten heeft hiermee oog voor de verschrikkelijke impact die de crisis op onze leden heeft. Tegelijkertijd blijft de harde realiteit dat de problemen voor veel bedrijven van zo’n omvang zijn, dat ze hier nog niet mee zijn opgelost.”

Rabobank
De regelingen zijn volgens Rabobank een noodzakelijke aanvulling voor de land- en tuinbouwsector op de bestaande noodvoorzieningen van banken en overheid. “De impact op ondernemers in deze sector is verregaand, het voortbestaan van een groot aantal bedrijven in wat een paradepaardje en topsector is voor de Nederlandse economie is in het geding,” aldus Carin van Huët, directeur Food en Agri Nederland. “Dit pakket is in aanvulling op eerdere voorzieningen zeer welkom, zo kunnen we er voor zorgen dat zo min mogelijk prachtige en gezonde bedrijven door deze crisis omvallen. Ook ondersteunt het deze bedrijven om in een duurzame toekomst te kunnen blijven investeren.” Het ministerie komt op korte termijn met informatie over de nadere uitwerking en de precieze wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden.

Rabobank trad samen met brancheorganisaties in de tuinbouw op als gesprekspartner van het ministerie van LNV. “We hebben ons daarin sterk gemaakt voor deze voorziening. Te veel ondernemingen konden deze tekorten ondanks de bestaande regelingen niet dragen. Het is positief dat de minister dat signaal opgepakt heeft,” stelt Van Huët. Door de coronacrisis zijn in de sierteeltsector liquiditeitstekorten ontstaan die de komende tijd nog verder zullen oplopen. Deze regeling voorziet de sierteeltsector van een acute lastenverlichting, evenzo geldt dit voor de fritesaardappelteeltsector. Van Huët: “Of hiermee de brand definitief geblust is, kunnen we pas achteraf beoordelen. Voor nu is dit een stevig resultaat van al onze inspanningen, we blijven de situatie monitoren met de branche en het ministerie.”

 

Publicatiedatum: