Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optimisme Belgische fruittelers smelt weg

Positief conjunctuurbeeld Vlaamse telers onder glas krijgt gevoelige tik door corona

Telers van groenten onder glas noteren t.o.v. het najaar van 2019 een stabielere indexlijn, zo blijkt uit bestudering van de grafieken die door het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij worden gedeeld. Eén opmerking daarbij: de resultaten houden nog geen rekening met de impact van de coronacrisis.

Door de bank genomen gaan de conjunctuurindex voor alle sectoren er t.o.v. het najaar van 2019 op vooruit en waren ondernemers in alle sectoren over het algemeen optimistischer. In totaal werden 502 land- en tuinbouwers in februari en maart geënquêteerd. 

Specifiek in de tuinbouw is er, net als over de hele land- en tuinbouwlinie, een wisselend beeld. 

Teelt van groenten in openlucht
De index van groenten in openlucht daalt fors van 94 naar 72. Bij de openluchtgroentetelers kreeg de tevredenheid over de voorbije zes maanden een flinke dreun. De index ging van 101 naar 68. Ook de toekomstperspectieven worden lager ingeschat tegenover de voorgaande periode (van 86 naar 76). Het gaat hier om groenten voor de versmarkt, de industriegroenten vallen onder de akkerbouwsector.  

51% van de telers denkt dan ook dat prijzen in het volgende halfjaar zullen dalen. Voor de openluchtteelt gaat 24% van de telers uit van een inkrimping van de productie en slechts 12% denkt dat uitbreiding van de productie mogelijk is. 64% houdt het op een status quo.

Prei en wortelen zijn de belangrijkste groenten in openlucht voor de versmarkt. Voor beide groenten was het aanvoervolume lager dan vorig jaar en lagen de prijzen ook lager. Wegens de lage prijzen was er ook enige marktinterventie voor prei (een deel werd uit de markt genomen)

Telers van groenten onder glas
Voor glasgroententelers stijgt de index licht van 85 naar 88. Voor de komende zes maanden gaf 72% van de geënquêteerde telers aan een stabiel productievolume te verwachten. Twintig procent verwachte te gaan uitbreiden, waarvan tien procent een sterke uitbreiding verwachte. 

Meer dan de helft van de ondervraagden, 58% om precies te zijn, was wel negatief gestemd over toekomstig prijsverloop, terwijl slechts 9% een lichte prijsstijging voorzag. 

De tomatenaanvoer was begin 2020 hoger dan in 2019 met licht stijgende prijzen. In paprika een ander beeld, met een achterliggende aanvoer t.o.v. vorig jaar en eveneens achterliggende prijzen t.o.v. vorig jaar. In sla werd een beduidend grotere aanvoer genoteerd dan in 2019, met lage prijzen tot gevolg.  

Het effect van het sluiten van de horeca vanwege maatregelen tegen het coronavirus werd door de meeste respondenten wellicht nog niet meegerekend, stellen de opstellers van het rapport. Voor een aantal typische producten als rucola en andere specialiteiten verwacht men toch ernstige problemen. Dat is natuurlijk een probleem voor de telers die zich vooral op deze niche richten.

Fruitteelt: appelen en peren
Fruitteelt daalt licht van 89 naar 85. Dat heeft alles te maken met het wegsmeltend optimisme rond de beperktere oogstvooruitzichten en de verwachting van betere prijzen bij het begin van het seizoen, wat
echter niet bewaarheid werd. Oogstramingen werden later bijgestuurd en de kwaliteit en het kaliber van het fruit is minder dan gewenst.

Appelen
Het areaal voor appelen werd voor het laatste seizoen geschat op 5.805 hectare. Dat is nog eens 180 hectare minder dan het voorgaande seizoen.

De hardfruitsector (appel en peer) doet het dit seizoen beter, maar er zal nog veel nodig zijn om de putten uit het verleden te vullen. De Belgische appeloogst van dit seizoen wordt geraamd op 259.000 ton appelen (12% meer dan in 2019). Het Belgische appelareaal is deafgelopen vier jaar wel met 15% gedaald. Op Europees niveau is het areaal stabiel gebleven. De Europese appeloogst voor dit seizoen wordt geraamd op 10,680 miljoen ton. Dat is 20%minder dan vorig jaar.

In januari en februari lagen de Belgische appelprijzen ongeveer 30% boven de lage prijzen van vorig jaar. De Belgische appelvoorraden waren op 1 maart 2020 8,9% lager dan vorig jaar.

België exporteert 80% van zijn appels, voornamelijk naar de buurlanden Duitsland en Frankrijk. Voor 2014 was Rusland goed voor ongeveer 10% van de Belgische export. De export naar alternatieve bestemmingen, komt tergend traag op gang en deze nieuwe markten nemen nog altijd een te beperkte hoeveelheid in.

Peren
De Belgische perenoogst van de oogst 2019 wordt geraamd op 332.000 ton, 10% minder dan vorig jaar. Het Belgisch perenareaal van 1.035 ha is in de afgelopen vier jaar met 6% gestegen. Op
Europees niveau is het areaal stabiel gebleven. De Europese perenoogst voor dit seizoenwordt geraamd op 2.074.000 ton, wat 12% lager is dan vorig seizoen.

België exporteert ongeveer 90% van zijn peren. Na het sluiten van de Russische markt is er voor de conferencepeer nog niet voldoende nieuwe bestemming gevonden in andere derde landen met dezelfde capaciteit. Stijgende maar nog steeds beperkte volumes gaan
naar Latijns-Amerika (Brazilië) en naar Azië (China en India).

In januari en februari 2020 lagen de prijzen voor onze peren ruim 60% hoger dan in 2019. De voorraden van peren zijn op 1 maart 2020 28,9% lager dan die van vorig jaar.

Lees hier alles uit het rapport: Lambrechts G. & Lenders S. (2020) De Vlaamse landbouwconjunctuurindex voorjaar 2020, Departement Landbouw en Visserij, Brussel. 

Publicatiedatum: