VS en Europa bestellen de helft minder Costa Ricaanse ananas

De verliezen voor de ananasteelt in het noorden van Costa Rica lopen op tot in de miljoenen als gevolg van de dalende vraag in de Verenigde Staten en Europa, de belangrijkste exportmarkten. Sinds de uitbraak van het coronavirus op wereldschaal is de internationale vraag met de helft afgenomen. De exportprijs van een kilo ananas voor de sapindustrie daalde dramatisch van €0,27 naar €0,09.

Luis Adrián Barrantes, een kleine teler uit het noorden, vertelde aan de nieuwsdienst RCP Noticias de la Zona Norte dat ze het al drie jaar moeilijk hebben. Drie jaar geleden moest zelfs de helft van het product weggegooid worden omdat de internationale markten verzadigd raakten door overproductie. Met de pandemie is alles alleen maar verslechterd. "Het is onzekerheid troef, maar de komende weken zal vermoedelijk al ons vers fruit bestemd voor de export uiteindelijk bij de sapindustrie terecht komen en dat zal dan weer die markt verzadigen", zei hij.

De grootste zorg van de telers zijn hun schulden die ze hebben aangegaan bij banken, coöperaties en stichtingen. Het gaat om ongeveer 400 kleine en middelgrote telers uit de kantons San Carlos, Upala, Guatuso en Los Chiles. Er circuleren cijfers van schulden ter waarde van ongeveer €75.000 voor enkele kleine telers en een veelvoud daarvan voor middelgrote en grote bedrijven.

Bron: costaricanoticias.cr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven