Freshfel Europe roept EU-landen op om seizoensarbeiders niet te weren

Nu de impact van de Covid-19-uitbraak in heel Europa steeds sterker voelbaar wordt, is Freshfel Europe blij met de gesprekken van de Informele Landbouw- en Visserijraad over het vrije verkeer van goederen en essentiële arbeidskrachten. Freshfel Europe roept EU-hoofdsteden op om EU-brede oplossingen te vinden om het verkeer van goederen en agrarische arbeidskrachten op de interne markt te kunnen blijven garanderen. 

Freshfel Europe is overtuigd van de overeenstemming tussen de ministeries van de lidstaten over de noodzaak om de integriteit van de interne markt te waarborgen, hetgeen van cruciaal belang is voor de AGF-sector. Om deze overeenstemming naar de praktijk te vertalen, is het noodzakelijk dat de EU-overheden nu snel de praktische richtsnoeren van de Europese Commissie met betrekking tot de zogenaamde 'green lanes' implementeren om te garanderen dat zeer beperkte houdbare groenten en fruit maximaal 15 minuten oponthoud op mogen lopen bij het passeren van de grensovergangen binnen de EU.

Daarnaast wil Freshfel Europe ook speciale aandacht vragen over de discussie omtrent de noodzaak voor een vrij verkeer van seizoensarbeiders binnen de EU en ook vanuit buurlanden. Freshfel Europe dringt er bij EU-ministers op aan om onmiddellijk actie te ondernemen om de beschikbaarheid van professionele arbeiders voor de aankomende oogst zeker te stellen. Er is dringend behoefte aan arbeidskrachten in de groentensector en voor het oogsten van veelgevraagde seizoensproducten zoals asperges en aardbeien. Het fruitseizoen staat ook op het punt te beginnen en ook hier is er behoefte aan seizoenskrachten. Dit is een urgent probleem dat snel opgelost dient te worden omdat voor een aantal productcategorieën het seizoen eerder dan gebruikelijk van start zal gaan als gevolg van de weersomstandigheden van de afgelopen maanden. 

Freshfel Europe roept EU-landen dan ook op om seizoensarbeiders uit andere EU-landen en buurlanden te blijven verwelkomen op een formele manier. Deze essentiële arbeidskrachten zijn nodig om de voedselzekerheid in Europa te waarborgen tijdens de Covid-19-uitbraak. Deze maatregelen zouden vergezeld moeten gaan van een streng medisch toezicht op inkomende arbeidskrachten dat in heel Europa eenduidig moet zijn. Verder zou de steun van de overheden van lidstaten kunnen bestaan uit het garanderen van het vervoer,  werkomstandigheden en accommodaties voor deze arbeiders. 

Freshfel Europa benadrukt de rol van de Europese Commissie tot dusver met betrekking tot het garanderen van de aanvoer van verse AGF naar EU-burgers en vraagt dat alle nieuwe maatregelen, inclusief die voor seizoenswerkers, vanuit een pan-Europese benadering worden ingevoerd, waarmee concurrentieverstoringen tussen telers worden voorkomen. 

Freshfel Europe waarschuwt lidstaten dat de invoering van unilaterale verboden op de toegang van seizoenarbeiders van één of meerdere lidstaten de capaciteit van telers om hun groenten en fruit te oogsten sterk zal ondermijnen. Dit zou kunnen leiden tot grote voedselverspilling en vormt een bedreiging voor de aanvoer van producten naar Europese supermarkten. Het vervangen van seizoenkrachten door vrijwillige medewerkers zou ook voorzichtig overwogen en geïmplementeerd kunnen worden. Fruitplukkers moeten aangemoedigd worden door hen het hele seizoen te laten werken en niet alleen op eenmalige basis. Als dit niet gegarandeerd is, dan is het niet zeker of de sector in staat zal blijven om consistent het hele seizoen verse groenten en fruit te leveren. 

 

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
Tel: +32 (0)2 777 15 80
Email: info@freshfel.org
www.freshfel.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven