Corona-updates

"Rusland heft voor bepaalde producten 1 maand embargo op"

Gisteren zijn in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. Aan het einde van de middag komt het kabinet opnieuw bijeen voor crisisoverleg en overlegt of er extra maatregelen getroffen moeten worden. 

Rusland heft embargo voor bepaalde producten voor 1 maand op 
Rusland heeft vanaf afgelopen vrijdag alle beperkingen voor de invoer van essentiële goederen voor een maand opgeheven, zei premier Mikhail Mishustin afgelopen donderdag tijdens een regeringsvergadering.

"Vanaf vrijdag worden alle beperkingen op de levering van essentiële goederen, inclusief douanebeperkingen, voor een maand opgeheven. We introduceren een groene route voor importeurs en grote winkelketens", zei Mishustin. 

Aardappelen, verse witte kool, uien, wortels en appelen staan op de lijst van producten die voor 1 maand weer naar Rusland mogen.

Zowel in Nederland als Rusland zijn er twijfels over de exacte situatie en de betrouwbaarheid van het nieuws. "We zijn op dit moment bezig het nieuws te verifiëren", laat Meeuwes Brouwer van de Landbouwraad in Rusland weten.

Hilde Crevits
"Er is geen tekort aan verse land- en tuinbouwproducten" 
Het hamstergedrag in België blijft aanhouden. De transportsector trekt aan de alarmbel omdat het de aanvoer van goederen naar de supermarkten niet meer aankan. “Nochtans produceert de Vlaamse land- en tuinbouw genoeg voedsel voor iedereen. Ongerustheid is niet nodig”, zo stelt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Ook al kan het aanbod in lokale verkooppunten tijdelijk lager zijn, er is geen tekort aan verse land- en tuinbouwproducten."  

Handel:

België: prijzen asperges ingestort door corona 
De prijzen voor asperges zijn helemaal ingestort wegens het sluiten van de horecasector, die een belangrijke afzetmarkt is voor deze groente. “Waar normaal 10 à 11 euro betaald wordt voor een kilo, is dat momenteel nog nauwelijks 4 euro”, aldus Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. 

Prijs fritesaardappelen fors gedaald
Door het coronavirus is de prijs van fritesaardappelen desastreus gedaald tot ver onder de kostprijs. De oorzaak: de eetgelegenheden zitten dicht. Bij consumptieaardappelen en uien vallen de gevolgen relatief gezien mee.

Kinderen verkopen crisis-aardappelen vanuit de boerenschuur
De schuur bij landbouwer Kris Janse in Hank zit bomvol met aardappelen. Door de coronacrisis kunnen aardappelen niet meer verwerkt worden tot friet. Om hun ouders te helpen, zijn de kinderen van Kris en Susanne nu maar een handeltje begonnen. Vanuit de schuur verkopen ze de aardappelen voor vijf euro per tien kilo en het loopt storm met klanten. 


Teelt: 

"Help de telers met oogsten"
"De impact van het coronavirus op onze samenleving is groot", schrijft The Greenery op LinkedIn. "Gelukkig beschikken we over fantastische mensen in de zorg, bestuurders, logistieke en supermarktmedewerkers etc. die onze samenleving laten draaien. Helaas zijn er ook veel mensen getroffen omdat zij hun werk door de maatregelen niet meer uit kunnen voeren."

De telers van groenten en fruit zetten, samen met hun medewerkers, hun schouders er vol onder om te zorgen dat de winkels ook in deze tijd goed gevuld blijven. Maar zij maken zich ook zorgen of zij de komende periode voldoende personeel hebben om hun product te kunnen oogsten.

"Door de handen ineen te slaan zorgen we voor de voedselvoorziening. Help ons oogsten. Iedereen die op dit moment niet kan werken, maar wel wil, vragen we om zich aan te melden via www.helponsoogsten.nl. Naast dat het leuk is om kennis te maken met de teelt van groente en fruit help je iedereen te voorzien van groente en fruit. Zo zorgen we goed voor elkaar", aldus The Greenery.

Retail:

Belgische retailtoppers roepen op: “Koop lokaal!”
Een alliantie van 26 Belgische winkelketens, van AS Adventure tot ZEB, roept consumenten op om te kopen op lokale websites: "2020 wordt een verloren jaar voor alle retailers, maar onze webshops blijven open."

Ton van Veen, Jumbo
"De laatste dagen is er ook meer vraag naar groente en fruit"
"We verkeren met recht in een crisissituatie, ik sta er mee op en ga er mee naar bed”, zegt cfo Ton van Veen van supermarktketen Jumbo. De financieel topman ziet dat er een sterk verhoogde vraag is naar bepaalde producten. "We zien dat er vooral veel vraag is naar conserven, deegwaren, soepen, diepvriesproducten. De laatste dagen is er ook meer vraag naar verse producten zoals brood, groente, fruit, kip en vlees. Maar zoals ik al zei, er is voldoende voorraad.”

Duitsland: Personeel McDonald’s gaat aan de slag bij Aldi
Coronatijden zorgen voor bijzondere allianties: medewerkers van gesloten McDonald’s-restaurants gaan helpen in de supermarkten van Aldi, om de grote toestroom aan klanten het hoofd te kunnen bieden. Duitse medewerkers van McDonald's, dat tijdens de coronacrisis zijn restaurants gesloten houdt, zullen de komende weken in de winkels van Aldi aan de slag gaan.  

Logistiek:

Dubbele bemanning in Frankrijk toch toegestaan
Vrijdag werd door Transport en Logistiek Vlaanderen gemeld dat de Franse regering in verband met de regels rond 'social distancing' dubbele bemanning op vrachtwagens had verboden. Maandag meldt TLV dat dubbele bemanning in Frankrijk wel is toegestaan mits er minstens 1 meter afstand in acht wordt genomen.

Vignet beschikbaar voor passeren grens NL-BEL voor cruciale beroepen
Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Het vignet is aan te vragen op de website van het Nationaal Crisiscentrum.

België sluit grens met NL, goederenvervoer mag door
Bepaalde grensovergangen tussen Nederland en België zijn afgesloten, meldt TLN, Dit geldt enkel voor het personenverkeer, goederenverkeer kan nog overal door.

Weekendverbod voor vrachtwagens in Oostenrijk opgeschort
In heel Oostenrijk wordt het weekendverbod voor vrachtwagens met een gewicht van meer dan 7,5 ton met onmiddellijke ingang tot 3 april 2020 opgeschort. Deze maatregel is besproken en gecoördineerd met Italië en Beieren om wachttijden aan de grens zoveel mogelijk te vermijden. Het rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton naar de grensovergangen Klingenbach en Deutschkreutz (Burgenland) is ook opgeheven om de druk van het grenspunt Nickelsdorf te verlichten.

Nieuw decreet gepubliceerd in Italië
De Italiaanse regering publiceerde een decreet 18 van 17-3-2020 (de zogenaamde “Cura Italia”) om deze crisis aan te pakken. Het maakt een verlenging van de geldigheidsduur van een aantal vergunningen en certificaten in verband met het wegvervoer mogelijk, evenals verlengingen voor de betaling van douanerechten.

Tijdelijke vrijstelling wekelijkse rusttijd nationaal vervoer in Denemarken
De Deense minister van Transport heeft aangekondigd dat de tijdelijke vrijstelling voor de wekelijkse rusttijd van chauffeurs met 20 dagen is verlengd en daarom tot en met 11 april van toepassing zal zijn. De vrijstelling heeft alleen betrekking op nationaal vervoer. De opgeheven maatregelen zijn die vermeld in art. 8.6 van Reg. (EC) 561/2006;  Alle andere bepalingen zijn van toepassing.

Versoepeling rij- en rusttijden in Engeland, Schotland en Wales
Er is een tijdelijke en beperkte dringende versoepeling van de handhaving van de EU-rijtijdenregels voor chauffeurs ingevoerd in Engeland, Schotland en Wales. Daarnaast is er ook een tijdelijke en beperkte versoepeling van de handhaving van de GB-rijtijdenregels geïntroduceerd in Engeland, Schotland en Wales.

Acties en maatregelen in North Sea Port om haven operationeel te houden
North Sea Port is nog volledig operationeel. Door diverse acties en maatregelen gebeurt dit op een veilige manier. Afgelopen week kondigde de Belgische en de Nederlandse regering verscherpte maatregelen aan om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. North Sea Port volgt deze maatregelen op. Tegelijkertijd zet North Sea Port verder in op het operationeel houden van de haven waar dit mogelijk en veilig is.

Overige informatie:
De Europese Commissie heeft een tijdelijke kaderregeling aangenomen zodat de lidstaten de door de staatssteunregels geboden flexibiliteit volledig kunnen benutten om de economie te ondersteunen vanwege de uitbraak van COVID-19. De tijdelijke kaderregeling komt bovenop de bestaande staatssteunregels op grond waarvan de lidstaten al veel andere ondersteuningsmaatregelen kunnen nemen om ervoor te zorgen dat er voor alle soorten bedrijven voldoende liquiditeit beschikbaar blijft en dat de economische activiteit tijdens en na de uitbraak van COVID-19 doorgaat. De kaderregeling is van kracht tot eind december 2020. Met het oog op de rechtszekerheid zal de Europese Commissie vóór die datum beoordelen of de kaderregeling moet worden verlengd.

België: uitstel van betaling en nieuwe kredieten voor bedrijven
De federale regering heeft met de Nationale Bank en de banken een akkoord gesloten om de negatieve financiële impact van het coronacrisis voor bedrijven te verkleinen. De regels gelden voor niet-financiële bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en zelfstandigen die op 1 februari geen betalingsachterstand hadden of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen. Bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen van hun bank zonder kosten een betalingsuitstel tot 30 september. Daarnaast komt er een garantieregeling voor nieuwe kredieten (staatswaarborg). De waarborg geldt voor nieuwe kredieten die de banken tussen nu en 30 september verstrekken. De looptijd van de nieuwe kredieten bedraagt maximum 12 maanden. De banken engageren zich om bij deze nieuwe kredieten een belangrijk deel van de verliezen op zich te nemen. De kredietverliezen tot 3 procent moet de bank zelf dragen. De verliezen tussen 3 en 5 procent worden voor de ene helft gedragen door de banken en voor de andere helft door de overheid. De verliezen boven 5 procent worden voor 80 procent door de overheid gedragen. De maximumrente voor de nieuwe kredieten bedraagt 1,25 procent, exclusief de fee. De federale regering trekt een budget uit van 50 miljard euro om de verliezen van de banken op de nieuwe kredieten te waarborgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven