Oekraïense aardappeltelers ondervonden moeilijkheden bij toegang tot de EU-markt

Tijdens een recente persconferentie vertelde Oksana Ruzhenkova, directeur van de Vereniging van Aardappeltelers van Oekraïne, hoe - gedurende zeer lange tijd - de Oekraïense aardappeltelers hun producten niet konden exporteren. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed gehad op de sector.

Zij herinnerde eraan dat 2018 een zeer droog jaar was voor de EU en dat de aardappelopbrengst daardoor lager was. In feite was het een goede kans voor Oekraïne om de Europese markt te betreden. Volgens haar hebben de aardappeltelers een beroep gedaan op de Oekraïense consumentendienst om een brief te schrijven aan de Europese Commissie met het verzoek de export van aardappelen naar de EU toe te staan en om zo de 20 jaar durende blokkade te doorbreken. Overigens werd vanuit Wit-Rusland een soortgelijke brief naar de EC gestuurd.

Ruzhenkova: "Het antwoord op beide landen was echter hetzelfde: eerst de nationale wetgeving in overeenstemming brengen met de Europese wetgeving en pas dan laten we het toe. Wit-Rusland reageerde nogal hard en sloot zijn markt voor Europese aardappelen. En vanaf 1 september 2019 wordt er geen Europees pootgoed meer in het land geïmporteerd en loopt er in Wit-Rusland een programma voor de ontwikkeling van een eigen selectie. Wij werden aan ons lot overgelaten."

Volgens haar kwam er in juni 2019, geheel onverwacht, een brief van de Staatsconsumentendienst, die aankondigde dat de Europese Commissie een pilot aankondigde om de EU-markt toegankelijk te maken.

"We kregen een lijst met quarantaine-organismen toegestuurd waarop moet worden gecontroleerd. Vandaag hebben we twee bedrijven die klaar zijn om naar de EU te exporteren. De rest is ermee bezig," zei de deskundige. Ze voegde eraan toe dat ook andere telers zich voorbereiden op het betreden van de Europese markt.

Bron: en.potatosystem.ruBron:


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven