"Duurzame bananenteelt noodzakelijk om sector sterker te maken"

Dit jaar was Ecuador officieel partnerland van Fruit Logistica. Tijdens de vakbeurs presenteerde Xavier Lazo, de Ecuadoraanse minister van Landbouw, het nieuwe merk voor verse AGF uit Ecuador: 'Ecuador: Premium and Sustainable'. De vakbeurs werd eveneens bijgewoond door Iván Ontaneda Berrú, van het ministerie van Landbouw, Buitenlandse Handel, Investeringen en Visserij. 

Volgens Berrú heeft het feit dat Ecuador een partnerland van het evenement is, bijgedragen aan haar positionering als internationale en veelzijdige leverancier van verse en duurzaam geteelde premium groenten en fruit. "Dit jaar zijn we partnerland en kunnen we de sterke punten van de sector in ons land aan heel de wereld laten zien. Als bananenproducerend land ligt onze focus op traceerbaarheid,  maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, het milieu,  arbeidsomstandigheden en het beantwoorden aan internationale certificeringsstandaarden."

Uitbreiding op Europese markt
De belangrijkste versproducten die Ecuador naast bananen teelt en exporteert, zijn mango's, dragonfruit en ananas, met de Verenigde Staten, Chili en Europa als voornaamste afzetmarkten. "In 2019 nam de export naar Oost-Europa met een groei van 19,2% fors tien ten opzichte van 2018. De sterkste groei werd behaald in Oekraïne en Georgië," legt Berrú uit. 

Ook de Russische markt is nog altijd een zeer belangrijke bestemming voor Ecuadoraanse bananen en volgens Berrú blijft de export toenemen. "De afgelopen tien jaar is Rusland een steeds belangrijkere strategische markt voor onze bananenexport geworden. In 2019 was 21,2% van onze totale bananenexport bestemd voor deze markt en ons land is goed voor maar liefst 96% van de totale Russische bananenimport." 

Onderscheiden van concurrentie
Omliggende landen, waaronder Colombia, Costa Rica en Honduras, telen ook bananen. "Deze landen zijn onze rechtstreekse concurrenten," vervolgt Berrú. "Dit betekent voor telers en exporteurs dat zij zich moeten richten op de kwaliteit van hun processen, traceerbaarheid en het naleven van fytosanitaire standaarden, hetgeen enorm belangrijk is om nieuwe markten te kunnen betreden en bestaande markten te behouden."

"Eén belangrijke praktijk die we hebben ingevoerd is het merken van de bananentrossen van dezelfde leeftijd met plastic tape in verschillende kleuren voor iedere week, waarmee we rijpingsproblemen in transit kunnen voorkomen omdat de leeftijd bekend is op het moment dat de bananen geplukt worden," legt Berrú uit. Hij voegt eraan toe: "Ecuador heeft een lagere chemische belasting omdat er minder ontsmettingsbehandelingen plaatsvinden dan in andere landen en dit is iets wat erg wordt gewaardeerd op de markt."

Streven naar duurzaamheid
Het ministerie van Landbouw, Buitenlandse Handel, Investeringen en Visserij werkt samen met zowel de publieke als particuliere sector om de positie van telers en exporteurs in het land te versterken, met name als deze bedrijven zich bereid tonen om een stapje verder te gaan dan de basiseisen. "Zo worden er strategieën ontwikkeld met betrekking tot het bestrijden van ziekten en plagen en het bevorderen en diversifiëren van de toegang tot internationale markten," licht Berrú toe. 

Het streven van het land naar duurzaamheid werd ook tijdens Fruit Logistica duidelijk. Berrü: "Duurzame bananenteelt is noodzakelijk om de sector te versterken. Om dit te bereiken, hebben we diverse maatregelen genomen, zoals de implementatie van maatschappelijk verantwoorde en milieubewuste praktijken. Onze telers en exporteurs werken in de overtuiging dat het mogelijk is om een duurzame banaan van hoge kwaliteit te telen in harmonie met de natuur en waarbij de leefomstandigheden van alle mensen in de toeleveringsketen worden verbeterd."

Het ministerie geeft blijk van haar steun aan deze doelstellingen door deel te nemen aan evenementen zoals Fruit Logistica. Berrú: "We zullen zij-aan-zij blijven werken met telers om hen te helpen internationale certificaten te verkrijgen en om hen een voorsprong op de concurrentie te geven door de duurzaamheid en productiviteit van de sector te garanderen." 

 

Voor meer informatie:
Juan Yepez Franco
PROECUADOR
Email: jyepezf@produccion.gob.ec  
www.proecuador.gob.ec  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven