Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evofenedex

Nederland achter standpunten EU over handelsrelatie met VK

De door de Europese Commissie geformuleerde uitgangspunten voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsakkoord kunnen op goedkeuring rekenen van Nederland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in een brief  aan de Tweede Kamer geschreven. De inhoud sluit aan bij de door evofenedex vorige week aan het kabinet gestuurde brief met daarin zeven aandachtspunten voor de toekomstige handelsrelatie.

Blok concludeert in zijn brief dat het door de Europese Commissie opgestelde conceptmandaat de Nederlandse belangen dekt en een basis biedt voor de brede en diepe toekomstige relatie die het kabinet wil met het VK. Op het gebied van handel is de inzet een breed en evenwichtig economisch partnerschap, bestaande uit een vrijhandelsakkoord en bredere sectorale samenwerking. De EU streeft naar tarief- en quotavrije markttoegang mits het gelijk speelveld wordt verzekerd. Ook afspraken die non-tarifaire belemmeringen wegnemen, onder meer door technische samenwerking en soepele douaneprocessen, vallen hieronder. Markttoegang kan worden geboden op basis van voldoende gelijk speelveld afspraken.

Voor Nederland is het van groot belang dat er wordt ingezet op brede bepalingen ter voorkoming van oneerlijke concurrentie. Dit is des te belangrijker gezien de geografische nabijheid van het VK en het wederzijds economisch belang. Het conceptmandaat voorziet in afspraken over staatssteun, mededinging, staatsbedrijven, sociale- en arbeidsstandaarden, milieustandaarden, klimaatverandering en relevante belastingzaken. Ook beschrijft de brief hoe het kabinet de wederzijdse markttoegang in het internationaal transport, zowel op het gebied van luchtvaart als wegtransport, in het mandaat ziet gewaarborgd. Op onze aanbevelingen om een implementatietermijn en administratieve lastentoets toe te voegen aan de onderhandelingsvoorwaarden wordt in de kabinetsbrief niet ingegaan.

Proces onderhandelingen
De Europese Raad beoogt het mandaat op 25 februari vast te stellen. Daarna kunnen de onderhandelingen met het VK beginnen. Het blijft een enorme opgave om over zo’n hoeveelheid aan belangrijkste onderwerpen binnen elf maanden tot een gedragen akkoord te komen. Net als evofenedex waarschuwt Blok dat gezien de korte onderhandelingsperiode het risico op een no deal scenario nog steeds aan de orde is.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: