Financiële opsporing steeds belangrijker middel bij bestrijding criminaliteit

Steeds vaker lukt het de FIOD om zicht te krijgen op de bedenkers en facilitators van de financiële fraude: zij die de criminele organisaties helpen met ingewikkelde (internationale) constructies om crimineel vermogen wit te wassen en te verbergen. In 2019 heeft ze ruim 800 onderzoeken afgerond waarvan 305 op verzoek van het buitenland. Hierbij helpt de technologie en is internationale samenwerking de standaard. De behoefte om dat nog meer samen te kunnen doen met landen met een financieel centrum zoals de Verenigde Arabisch Emiraten met Dubai, Singapore en Hongkong is groot en neemt toe, bericht het FIOD.

De omvang van het witwassen in Nederland blijft echter groot. Het nationaal Plan van Aanpak Witwassen geeft richting aan de bestrijding met drie bouwstenen:

- Verhogen van barrières;
- Vergroten van de effectiviteit van de poortwachtersfunctie en het toezicht hierop;
- Het versterken van de opsporing en vervolging.

Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken
Het Combiteam van de FIOD en de Dienst Landelijke Recherche van de politie deed in 2019 onderzoek naar de export van aardappelen en uien. Dit is een vorm van Trade Based Money Laundering (TBML).  In de periode 2014 tot begin 2019 zouden Nederlandse handelaren bijna € 150 miljoen contant geld hebben aangenomen. 

De aanpak van TBML wordt het eerste project waarin overheid en banken samenwerken in het kader van de intensivering aanpak witwasbestrijding. De brede samenwerking bij TBML met de banken start in januari 2020.

Bron: FIOD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven