Groente- en fruithandelaren ervaren drempels bij handel met derde landen

Ondernemers die groente en fruit willen in- of uitvoeren van of naar landen buiten de Europese Unie hebben te maken met een reeks eisen en drempels. Dat blijkt uit een onderzoek door Sira Consulting in opdracht het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het bureau bekeek de stappen die nodig zijn om tot transacties te komen met handelspartners buiten de Europese Unie.

Voor een bedrijf dat wil exporteren naar markten buiten de Europese Unie zijn de landeneisen niet altijd duidelijk. De informatievoorziening door de Nederlandse overheid wordt wisselend ervaren. Het plannen van kwaliteitsinspecties door het Kwaliteitscontrolebureau KCB kan bovendien een drempel zijn. Het komt voor dat zendingen hierdoor vertraagd worden. Ondernemers melden ook dat ze door het gebruik van verschillende informatiesystemen voor export twee keer vergelijkbare informatie moeten aanleveren.

Bedrijven die willen starten met de import van groenten en fruit vanuit een land buiten de Europese Unie missen een centraal en praktijkgericht aanspreekpunt dat hen op weg helpt. Voor ervaren importeurs is het proces vereenvoudigd, zoals de inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hinderlijk is de röntgenscan in de Rotterdamse haven. Bedrijven maken extra kosten. Ze worden ook niet van te voren op de hoogte gebracht van deze extra controle. Bovendien is er sprake van waardedaling van de zending als de vertraging daardoor enkele dagen duurt.

Zie voor meer informatie het rapport Klantreis internationaal zakendoen buiten de Europese Unie.

Bron: Rijksoverheid 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven