Of eerder van een strategie om de prijzen te drukken?

Kunnen we spreken van een kakizeepbel in Spanje die uiteenspat?

Gedreven door de toenmalige winstgevendheid nam de kaki enkele jaren geleden in de regio Ribera del Xúquer, in het zuiden van de Spaanse provincie Valencia, de plaats van het citrus in. Sindsdien werd de kaki beschouwd als de parel van de Ribera. Maar net zoals jaren geleden met het citrus, duiken ook nu beelden op van machines die kakibomen rooien. Kunnen we dan spreken van een kakizeepbel die uiteenspat of maakt het rooien deel uit van een strategie om de prijzen te drukken?

Volgens Eduard Esparza, verantwoordelijke voor de kakiteelt binnen de telersorganisatie La Unió de Llauradors, komt de verspreiding van dergelijke beelden de teler allerminst ten goede. “De negatieve berichten in het nieuws zorgen alleen maar voor chaos en ongerustheid. Er wordt een sfeer van rampspoed gecreëerd die de telers er toe beweegt hun producten onder de prijs te verkopen. In dergelijk klimaat kunnen handelaars en afzetbedrijven algauw misbruik maken van de situatie en de oogst van de telers voor een appel en een ei opkopen.”

Het belang van de kaki voor de regio mag niet worden onderschat. Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw werden er vorig jaar in Spanje kaki’s geteeld op een areaal van 17.753 hectare, waarvan 15.486 in de Valenciaanse Gemeenschap lagen. In en rond Valencia is niet minder dan 87% van de Spaanse kakiteelt geconcentreerd, voornamelijk in de regio's Ribera Alta, Vall d'Albaida, Horta Sud, Horta Nord en Valencia.

Het areaal is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Volgens gegevens van La Unió had de Ribera Alta in 2007 slechts 2.183 hectare kaki’s en tien jaar later al 10.867. De vereniging wijst erop dat de afgelopen jaren gekenmerkt werden door een constante groei. In 2010 groeide het areaal met 22,5%; in 2011 met 19,4%; in 2012 met 22%; in 2013 met 19%; in 2014 met 24%; in 2015 met 22%; in 2016 met 16%; in 2017 met 3% en in 2018 met 1%.

Er wordt een oogst van ongeveer 400.000 ton kaki verwacht voor 2019, hoewel niet al het product op de markt zal komen wegens plagen of commerciële redenen, zo laat de telersvereniging AVA-ASAJA weten. En ook al wordt niet aan de groeiverwachtingen voldaan (in 2013 verwachtte men dat in 2020 de 800.000 ton bereikt zou worden), vinden ze bij La Unió dat de productie zich op een natuurlijk maar mooi niveau bevindt.

De groei mindert dus vaart en voorlopig leidt die niet naar zeepbelcijfers zoals enkele jaren geleden verwacht werd. In het seizoen 2010-11 werd er voor de kaki gemiddeld € 0,38/kg betaald. In 2013-14 werd het maximum gehaald met gemiddeld € 0,53/kg. De volgende seizoenen daalde de prijs gestaag: € 0,36/kg in 2015-16, € 0,29/kg in 2016-17, € 0,27/kg in 2017-18 en € 0,36/kg in 2018-19.

Momenteel wordt het fruit volgens La Unió tegen gemiddeld € 0,29/kg verkocht, hoewel ze melden dat sommige telers hun kaki’s voor € 0,16/kg van de hand hebben gedaan uit vrees voor een volgens de geruchten jaar van overproductie. AVA-ASAJA schat dat de productiekosten in de kakiteelt € 0,20-0,22/kg bedragen.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven