Zuid-Afrikaanse citrustelersvereniging doet berichten over "Spaanse boetes' af als nepnieuws

Volgens een artikel op farmersweekly.co.za zijn de berichten, dat de Citrus Growers Association of Southern Africa (GSA) Zuid-Afrikaanse bedrijven, die citrus via Spaanse havens importeerden, boetes zou hebben opgelegd, onjuist.

Dit laat Deon Joubert weten, de speciale vertegenwoordiger van de GSA voor de EU-markt. Hij zegt dat het besluit om niet via Spaanse havens te exporteren al in 2015 is genomen nadat gebleken was dat de inspectieprocedures in Spanje niet eerlijk verliepen. 

"De Zuid-Afrikaanse citrussector en de CGA namen het unanieme besluit om te stoppen met de export via Spanje. Berichten dat de CGA bedrijven die zich hier niet aan hielden, zou hebben beboet zijn niet waar," benadrukt Joubert. 

De CGA besloot desondanks de Spaanse haven Vigo eerder dit jaar te proberen. Joubert zegt dat de Zuid-Afrikaanse zending professioneel en volgens de internationale protocollen werd verwerkt. 

"We waren zo onder de indruk dat we besloten hebben om in 2020 weer gebruik te maken van de haven van Vigo," voegt Joubert eraan toe. 

Recent verschenen er berichten in de media dat Zuid-Afrikaanse exporteurs tegen de regels van de CGA in een aantal containers via Spaanse havens hadden verzonden, wat aanleiding zou zijn geweest voor een uitgebreid onderzoek. Volgens sommige berichten zouden de betrokkenen hebben moeten beloven dat dit nooit meer zou gebeuren en boetes betaald hebben.

Joubert wil niet eens ingaan op deze berichten en ook Justin Chadwick, directeur van GSA, doet de berichten af als 'nepnieuws' eraan toevoegend dat de vereniging niet eens bevoegd is om boetes of straffen op te leggen. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven