Canadese Apple Biodiversity Collection boomgaard heeft meer dan 1.000 rassen

Appel van de toekomst telen

Sophie Watts bijt in een appel in een boomgaard en draait het fruit vervolgens om iets ongewoons te laten zien: het felroze vruchtvlees. Het is een Pink Pearl: "echt knapperig,"  "een geweldige textuur," en  "geheel volgens Ranchers en Lifesavers met een beetje een zoete snoepsmaak" vertelt Watts, een doctoraatskandidaat van de universiteit van Dalhousie.

Ze worden geteeld in de Apple Biodiversity Collection, een boomgaard in Nova Scotia die met meer dan 1.000 appelrassen een van de grootse collecties ter wereld is.

Het kan tot 25 jaar duren om met succes een nieuw appelras te veredelen volgens Sean Myles, een universitair hoofddocent van Dalhousie. Veredelaars beginnen met het aanbrengen van het stuifmeel van de ene bloem op de bloem van een ander ras, wat maanden later een zaadje zal produceren dat de teler dan zal planten.

Door de zorgvuldige teelt en verfijning die daarop volgt, kan het jaren duren voordat er grote voorraden zaden aangelegd kunnen worden. Myles en zijn team creëerden de boomgaard als een hulpmiddel voor telers "zodat het minder tijd, geld en ruimte kost om nieuwe appelrassen te creëren die smakelijk zijn en die commercieel succes boeken".

"Zie het als een soort Verenigde Naties van appelen... verschillende appelen van over de hele wereld, zoveel verschillende soorten als we maar kunnen krijgen, allemaal op één plek.

Tot die rassen behoort een "voorouder" van de moderne appelen uit Kazachstan, die Myles beschreef als een "kleine gele appel die vrij snel zacht wordt en die vandaag de dag geen grote hit zou zijn in de winkel". Er zijn ook Black Oxfords - "niet helemaal zwart, maar het ligt zo dicht bij zwart als een appel kan worden: zeer donker paars." 

Een ras waar appelliefhebbers niet lang op hoeven te wachten is de Cosmic Crisp, die sinds 1997 in de staat Washington in ontwikkeling is en deze herfst zijn debuut zal maken in de supermarkten.

Bron: cbc.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven