Roemenië: vorstschade fruitteelt

In de EU werd in 2017 3,4 mln ha besteed aan de fruitteelt. Dat is 1,9% van het totale tuinbouwoppervlak volgens de laatste gegevens van Eurostat. Spanje (40%), Italië (17%) en Polen (9%) hebben het grootste fruitareaal in de EU. 

Polen loopt op kop wat appelteelt betreft en is goed voor een derde van het fruitareaal in de Unie. Italië (11%) en Roemenië (10%) volgen Polen in de lijst. 

De groententeelt vindt plaats op een areaal van 2,2 mln ha, wat 1,2% van EU areaal is. Italië (met 17,8% van het totale areaal), Spanje (17,3%) en Frankrijk (11%) staan op de top posities. Het Roemeense groentenareaal neemt 6,4% van het EU totaal voor z'n rekening.

De tomatenteelt wordt door Italië gedomineerd (38,4%), gevolgd door Spanje (25%) en Roemenië (9%). Dit jaar komt de totale EU tomatenopbrengst op 16,8 mln ton: een stijging van 4% vergeleken met 2018. Deze stijging komt voor een groot gedeelte door de stijging van de teelt voor tomatenverwerking, die met 6% steeg. Dit is terug te zien in de handel van verwerkte tomaten met een EU export die verwacht wordt met 33% te stijgen in 2019.

Dit jaar stelde de regering een steunprogramma voor de tomatenteelt in Roemenië in door een minimum aan subsidie toe te kennen en het ministerie van landbouw maakte bekend dat men van plan is dit dit jaar weer te doen. 

Roemenië en Polen hebben een probleem: lente-vorst
Aurel Tanase, van de Inter-branch Organization for Agro-Food Products (OIPA) Fruit and Vegetables: "Roemenië heeft 102.000 ha bomen en struiken die bij de APIA geregistreerd staan, maar een aanzienlijk deel van deze boomgaarden is in verval. Ze zijn oud en de opbrengsten zijn laag. Een vrij hoog percentage van het fruit wordt gebruikt voor verwerking, voor het maken van sap en andere verwerkte producten, wat de afwezigheid van verse Roemeense appelen in grote winkels verklaart."

De afgelopen 10 jaar werd ongeveer 15.000 ha aan nieuwe boomgaarden geplant, waardoor een stijging van de opbrengsten verwacht wordt. Enkele van deze plantages draaien nog niet volledig mee, omdat het twee tot drie jaar duurt voordat de teelt volledig op gang komt. 

Tanase: "De afgelopen jaren hadden we problemen met het weer. Toen de bomen in bloei stonden, hadden we vorst en nevel. Dit jaar werden vooral de kersen en perziken getroffen. Roemenië had vorig jaar een goede appelopbrengst, maar een erg lage prijs en veel fruit bleef liggen. Dit jaar werd een verlies van 30-40% geleden door vorst. In het hele land hadden we een opbrengst van 400.000 ton appelen waarmee we aan de binnenlandse vraag konden voldoen. Maar de boomgaarden werden getroffen en de telers hebben geen mogelijkheid om af te zetten. Daarom kan de binnenlandse teelt nu niet aan de vraag voldoen."

De lente-vorst heeft niet alleen in Roemenië voor problemen gezorgd, maar ook in Polen, waar ze aanzienlijk aan appelopbrengsten inboetten. Op EU-niveau was er een daling van 18% te zien, maar door de hoge opbrengst van het vorige jaar wordt verwacht dat de EU export van verwerkte appelen hoog zal zijn dit jaar, 11% boven het gemiddelde. 

Bron: ziaruldeiasi.ro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven