Spaanse wetenschappers werken aan ontwikkeling pitloze mango's

De Spaanse mangoteelt is geconcentreerd in de provincie Málaga, waar 97% van het nationale totaal geteeld wordt, op een areaal van 4.300 hectare. Bijna de volledige oogst, ongeveer 90%, wordt geëxporteerd naar de EU. De oogst begint over het algemeen in de tweede helft van augustus met de vroegste rassen (zoals de Irwin en de Tommy Atkins, die beiden in de vollegrond geteeld worden). Momenteel zit Málaga middenin de oogst van de in kassen geteelde Osteen variëteit, die het sterkst vertegenwoordigd is in de provincie. Daarna zullen de oogsten van de late rassen Kent en Keith volgen. September en oktober zijn de belangrijkste oogstmaanden voor de mangoteelt in Málaga.

Naar schatting bestaan er wereldwijd zo'n 300 commerciële mangorassen. Er zijn onderlinge verschillen in vorm, kleur, zoetheid, textuur, type vruchtvlees (meer of minder vezels) en grootte van de pit. Niet alle rassen reageren op dezelfde manier op de verschillende teeltgebieden, aangezien ze niet allemaal profiteren van dezelfde weersomstandigheden. Zaadbedrijven en onderzoekscentra spannen zich sterk in voor de zoektocht naar rassen die commercieel interessant, productief en van goede kwaliteit zijn, en die zich aanpassen aan de verschillende teeltregio's.

Een van de toonaangevende onderzoekscentra voor mango is het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora, dat beschikt over een van de grootste mangoverzamelingen van de EU, met bijna 80 verschillende variëteiten van over de hele wereld. Het centrum doet allerlei onderzoeken en proeven op het gebied van de verbetering van dit gewas, en komt met oplossingen voor plagen en ziekten, maar ook op het gebied van teelttechnieken.

In deze zoektocht naar interessante rassen voor de sector, is La Mayora een proef gestart voor het verkrijgen van bomen die dit tropische fruit leveren, maar dan pitloos. Aangezien het onderzoek pas net begonnen is, zal het nog enkele jaren duren voordat bekend zal zijn wat de mogelijkheden zijn voor telers, zowel in Málaga als op andere plaatsen ter wereld, in de teelt van pitloze mango's. Het onderzoeksteam, dat onder leiding staat van onderzoeker Iñaki Hormaza, werkt met diploïde en triploïde rassen.

In 1992 ontwikkelden Indiase onderzoekers een mangoras met een kleinere en smallere pit. Dit ras werd Sindhu genoemd, en ontstond op basis van hybriden van de rassen Ratna en Alphonso.

Pitloos fruit is in de afgelopen tijd een belangrijke plaats gaan innemen op de markten. Dat geldt bijvoorbeeld voor pitloze druiven en watermeloenen, die steeds vaker terug te vinden zijn in fruitzaken en supermarkten.

 

Bron: diariosur.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven