Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hill Estate

De enige avocadoteler in het Koninkrijk Eswatini

Op Hill Estate is de avocado-oogst ten einde gekomen. Het bedrijf is momenteel het enige  avocadoteeltbedrijf in het Koninkrijk Eswatini (voorheen Swaziland) en kan rekenen op een goede vraag naar haar late avocado's. Hill Estate is een partner-teler van Halls, dat de avocado's van het bedrijf vermarkt.

Hill Estate is een middellate tot late teler (augustus en september) die zich in het zuidwesten van Eswatini bevindt in de regio Shiselweni met Nhlangano als dichtstbijzijnde stad. 

Vanwege haar hoge ligging heeft dit teeltbedrijf het voordeel dat het avocado's kan oogsten in de periode dat de aanvoer uit de rest van de regio afneemt. De bodem, neerslaghoeveelheden en het klimaat in Hill Estate zijn zeer gunstig voor de avocadoteelt. Gezien deze optimale teeltomstandigheden schakelt het bedrijf momenteel het grootste gedeelte van haar Fuerte-boomgaarden om naar de rassen Hass en Pinkerton.

Avocado's bestemd voor de lokale en Zuid-Afrikaanse markt (emakotapeni is Seswati voor avocado's) (foto's: Halls)

De avocadoboomgaarden van het bedrijf beslaan zo'n 100 hectare. Volgens Halls worden er avocado's van zeer hoge kwaliteit geteeld. In 2017 heeft het bedrijf nauw samengewerkt met haar logistieke partner LCL Logistics om de wegen te verbeteren zodat koelcontainers het afgelegen pakstation in Shiselweni kunnen bereiken. Halls werkt exclusief samen met Hill Estate, dat het enige pakstation in het land runt. 

Ontwikkeling avocadosector in Eswatini
Gezien de uitstekende prijzen die late avocado's op de lokale markt opleveren, die vrijwel gelijk zijn aan de exportprijzen, neemt in Eswatini de belangstelling toe om houtplantages te vervangen door avocadoboomgaarden, net zoals dit ook in de hooggelegen Zuid-Afrikaanse regio Magoebaskloof gebeurt.

In Piggs Peak en Malkerns Valley bevinden zich momenteel proefpercelen. Niet alle gebieden in Eswatini zijn namelijk geschikt voor de avocadoteelt. In de regio Highveld bestaat het gevaar voor vorst en in Lowveld is het te heet om rassen als Hass te kunnen telen. 

Eswatini heeft ook beperkt toegang tot markten momenteel (net zoals Zuid-Afrika). De avocado's worden naar het Verenigd Koninkrijk, de EU en Zuid-Afrika geĆ«xporteerd. 

 

Voor meer informatie:
Leigh Green
Halls
Tel: +27 13 753 5700
Email: [email protected]
http://www.halls.co.za/
 

Publicatiedatum: