Tieners die veel fastfood en weinig AGF eten mogelijk gevoeliger voor depressies

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat tieners die er een ongezond eetpatroon op nahouden een hoger risico op een depressie hebben. Een voedingspatroon dat veel natrium maar weinig kalium bevat (wanneer er bijvoorbeeld veel fastfood en weinig verse AGF wordt gegeten) wordt in verband gebracht met ernstigere depressieklachten. De uitkomsten van het onderzoek suggereren dus dat een voeding met meer groenten, fruit en volkorengranen een gunstig effect op de mentale gezondheid kan hebben. Er is echter nog meer onderzoek nodig naar het effect van overige voedings- en levensstijlfactoren. 

Voor het onderzoek, dat op 23 augustus in het blad Physiological Reports verscheen, werden 76 middelbare scholieren uit Alabama gevolgd. De depressiesymptomen van de tieners en de natrium- en kaliumwaarden werden gedurende anderhalf jaar gemeten.

De onderzoekers stelden vast dat tieners met een hoog natrium- en laag kaliumgehalte vaker symptomen van depressie vertoonden, zelfs na correctie van andere factoren, zoals leeftijd, basisniveau en body mass index. 

Ze ontdekten ook dat natrium gedurende deze tijd een cumulatief effect op de stemming had: Depressieve tieners met een hoge natriuminname waren bij aanvang van het onderzoek niet noodzakelijk depressief. 

De resultaten van de studie wijzen er dus op dat een dieet dat veel natrium en weinig kalium bevat op de langere termijn schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid. 

Een slecht voedingspatroon wordt al langer in verband gebracht met mentale gezondheidsklachten. Eerdere onderzoeken waren echter gebaseerd op eetgewoonten die de proefpersonen zelf moesten rapporteren, waardoor deze mogelijk minder objectief waren. Voor dit onderzoek werd het voedingspatroon bepaald aan de hand van het natrium- en kaliumgehalte in de urine van de deelnemers. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven