Britse restaurants schrappen bloemkool van het menu vanwege tekort door hitte

Liefhebbers van bloemkoolgerechten zullen teleurgesteld zijn nu er een tekort aan de groente is ontstaan vanwege de extreme hitte in juli. 

Groot-Brittannië kan doorgaans in haar eigen bloemkoolbehoefte voorzien. De groente is de laatste jaren enorm populair in vegetarische gerechten of als alternatief voor rijst. 

Veel kruisbloemige groenten hebben de recente hitte in het land, waarbij het kwik opliep tot maar liefst 38,7 graden Celsius, niet overleefd. Dit betekent dat de groothandelsprijzen omhoog geschoten zijn van €0,65 naar €3,24. Sommige restaurants hebben bloemkool zelfs helemaal van hun menukaart geschrapt. 

Groothandelaar Vernon Mascarenhas, die groenten levert aan de beste restaurants in Londen, zegt dat hij momenteel geen bloemkool aan kan bieden. "Bloemkool heeft enorm te lijden gehad van het extreem hete weer van een paar weken geleden. De groothandelsprijs is inmiddels opgelopen tot €3,24 en in gewone winkels is nauwelijks iets te krijgen behalve misschien wat miezerige exemplaren." 

Mascarenhas zegt dat de groente op dit moment veelal niet op het menu staat. "Veel van mijn klanten hebben bloemkool van de kaart gehaald. Voor het bereiden van trendy bloemkoolgerechten, zoals couscous, worden momenteel andere groenten gebruikt. Ook broccoli is nu moeilijker verkrijgbaar maar courgettes en pompoenen zijn er in overvloed."

Chefkok Tom Brown, van Gauthier in Soho, zegt dat hij een populair bloemkoolgerecht van de kaart zal halen vanwege de hoge prijzen.  

Ook aan andere kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, is een tekort. Er wordt zelfs gevreesd dat er niet genoeg spruiten beschikbaar zullen zijn voor Kerst. 

Mascarenhas: "We weten niet wat er met spruiten zal gebeuren omdat de planten nog te jong zijn. We hebben nu dus nog geen idee wat de gevolgen van de hitte zullen zijn."

Bron: Telegraph.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven