De veranderende rol van de groothandel

Van dozen schuiven naar spilfunctie

Het klassieke food-groothandelsmodel heeft zijn langste tijd gehad. Hoewel de verhouding met de industrie steeds belangrijker wordt, gaat het allang niet meer om de transactionele en productgerichte rol. De op het oog kwetsbare middenpositie van de groothandel in de keten is omgezet naar stevige kansen om toegevoegde waarde te leveren naar het hele platform, waarop leveranciers, ondernemers en consumenten elkaar vinden.

Waar we vroeger volumegedreven werkten en de schappen van ondernemers vergelijkbaar waren en minder afgestemd op de specifieke wens van de consument op die locatie, weten we tegenwoordig drommels goed dat de consument de eindbepaler is. En dat dat om meer maatwerk vraagt. Als groothandelaren kijken we daarom over de ondernemer heen naar de consumenten. We kijken niet alleen van achter naar voren, maar juist van voor naar achter: wat wil de consument en hoe kunnen we onze klanten daarin ondersteunen?

To go, to stay, to take home
De consument wil niet meer in kanalen denken, maar in behoeftes. Wanneer hij zin heeft in dat verse broodje, en wel nu meteen, wil hij daarvoor niet meer omrijden of op zoek naar een speciaalzaak. Hij wil daarvoor op meerdere plekken onderweg terecht kunnen, waar hij zijn broodje kan meenemen (to go), of met een bijpassende salade en hippe melkkoffie nuttigen in een van de werk- of lounge-hoeken van dezelfde gelegenheden (to stay). De blurring van verschillende kanalen kennen we al een tijdje. We signaleren ondertussen ook dat de convenience trend opmars doet in de hele foodmarkt, omdat het naadloos aansluit bij het moderne leven: individualisering, verdere integratie van devices in ons persoonlijke leven, economische groei. De consument bestelt straks onderweg zijn verse maaltijd, pikt hem op, om deze thuis aan tafel te nuttigen. Van To go, naar To stay, naar To take home.

Lees het hele verhaal op Foodservice Instituut


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven