Lychees mogelijk toch niet doodsoorzaak Indiase kinderen

Nu er in Muzaffarpur tientallen kinderen overleden zijn aan een nog onbekende ziekte denken veel mensen dat dit te maken heeft met het eten van lychees. Volgens de media zou het fruit bepaalde stoffen bevatten die kunnen leiden tot hersenontsteking bij ondervoede kinderen tot 15 jaar. 

Als gevolg van deze berichten is de afzet van het fruit dramatisch gedaald en zijn de prijzen gekelderd en dat terwijl veel gezinnen in deze regio juist financieel afhankelijk zijn van de lycheeteelt. 

Bij 50% van de ziektegevallen was de oorzaak niet te achterhalen en de overige 50% werden niet behandeld of gediagnosticeerd. Wetenschappers suggereren nu dat het eten van lychees mogelijk niet de oorzaak van de acute Encefalitis (AES) is. 

De symptomen van AES, zoals hoge koorts, stuiptrekkingen en toevallen, openbaarden zich vroeg in de ochtend. Uit testen bleek dat dit te maken had met een lage bloedsuikerspiegel die het gevolg was van een hoge concentratie aan aminozuren (hypoglycine A en MCPG) die ook in lychees worden aangetroffen. 

De deskundigen denken echter ook aan een door dieren overgebrachte aandoening, aangezien de inwoners van deze regio veel contact hebben met vee en wilde dieren. Kinderen die lychees eten, kunnen op deze manier ook in contact komen met speeksel en urine van apen en vleermuizen. Vleermuizen kunnen wel 60 virussen op mensen overbrengen, waaronder het dodelijke Ebola en Henipavirus.

Volgens outlookindia.com wordt het nu echt tijd dat het verband tussen het fruit en de sterfgevallen onder de kinderen in Muzzaffarpur wordt onderzocht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven