Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijdrage aan honger- en armoedebestrijding geëerd

Prestigieuze Wereldvoedselprijs voor Simon Groot

Aan de Nederlander Simon N. Groot (84) is maandag de World Food Prize 2019 toegekend vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren, bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten.
In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat hij wordt toegekend aan een Nederlander.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd vandaag officieel bekendgemaakt in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken door Secretary of State Mike Pompeo en Kenneth M. Quinn, President van de World Food Prize Foundation.

Eerste Nederlandse prijswinnaar
"Net als de grondlegger van de groene revolutie, Dr. Norman Borlaug, heeft Simon Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld", zegt Kenneth Quinn. "In 1982 richtte hij met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen het bedrijf East-West Seed op, om groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt. Hij richtte zich onder meer op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen, waardoor de opbrengsten aanzienlijk toenamen."

“Dankzij deze betere zaden steeg het inkomen van boeren en werden meer groenten verbouwd, waardoor lokale consumenten meer toegang kregen tot gezonde groentes. Simon Groot heeft een invloedrijk wereldwijd netwerk van zaadproductie gecreëerd, met een positieve invloed op het leven van twintig miljoen boeren. Voor deze buitengewone prestatie verdient hij de 2019 World Food Prize."

Met de prijs, en een bedrag van U$ 250.000, eert de World Food Prize Foundation de unieke prestaties van Simon Groot en zijn bedrijf East-West Seed. Zijn initiatief heeft in de afgelopen veertig jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië. Inmiddels is East-West Seed ook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.

Erkenning voor de kleine boer
"De toekenning van de Wereldvoedselprijs aan een groentenzaadman is al geweldig", zei Groot. "Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een erkenning voor de miljoenen kleine boeren die hun landbouwproductie op een hoger niveau brachten. Kleinschalige groententeelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te laten groeien en tegelijkertijd de voeding te verbeteren. Het samengaan van moderne wetenschap met een lange traditie van Nederlands vakmanschap op het gebied van zaadveredeling heeft in de afgelopen 40 jaar sterk bijgedragen aan de groei van de groententeeltsector in tropisch Azië. Nu is het de beurt aan tropisch Afrika, waar opnieuw hoogwaardige groentenzaden in combinatie met intensieve kennisoverdrachtsprogramma’s zorgen voor een duurzame bron van inkomsten voor de volgende generatie Afrikaanse boeren."

Prof. dr. Ir.  Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research: "Ik ben er trots op dat we met ons wetenschappelijk onderzoek hebben kunnen bijdragen aan deze ontwikkelingen en aan het grote succes van de tropische groententeelt. Samenwerking tussen alle partijen is de kracht van de Nederlandse aanpak. Nobelprijswinnaar Norman Borlaug zou de overtuiging van Simon Groot hebben gedeeld dat voedselzekerheid niet alleen gaat over calorieën, maar ook over nutriënten die in goede groenten zitten, zoals vitaminen en mineralen.”

Knowledge Transfer
Toen Simon Groot East-West Seed startte, was commerciële groenteteelt nog vrijwel onbekend in de tropen. Zaad van lage kwaliteit resulteerde in lage opbrengsten, wat zich weer vertaalde in armoede en ondervoeding voor boeren en hun gezinnen. Groot sympathiseerde met de boeren en zag een manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en boeren te helpen welvaart te bereiken door te diversifiëren naar hoogwaardige groentegewassen.

Groot realiseerde zich dat om de waarde van deze hoogwaardige zaden te kunnen maximaliseren, de boeren training nodig hadden voor een verbeterde groenteteelt. In nauwe samenwerking met lokale en internationale ngo's creëerde hij het innovatieve Knowledge Transfer-programma van East-West Seed — een op deze schaal unieke activiteit voor een zaadbedrijf — dat jaarlijks tienduizenden boeren traint in teelttechnieken die beter zijn voor boer en milieu.

Simon Groot zal de Wereldvoedselprijs op 17 oktober a.s. ontvangen tijdens een ceremonie in het Iowa State Capitol in Des Moines, Iowa.

Wereldvoedselprijs
De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor die mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970. Sindsdien heeft de Wereldvoedselprijs 49 uitmuntende personen geëerd die wereldwijd belangrijke bijdragen hebben geleverd. 

East-West Seed
East-West Seed is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika. Het familiebedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verbetering van tropische groenterassen in Zuidoost-Azië en andere tropische landen. East-West Seed is ontstaan in Nederland ('West') en heeft zijn wortels in de Nederlandse 'SeedValley'. Het hoofdkantoor bevindt zich nu in Bangkok, Thailand ('Oost').

East-West Seed ontwikkelt groenterassen die zijn aangepast aan tropische markten en groeiomstandigheden. Deze voorzien in een hogere opbrengst en productiviteit voor boeren. Daarnaast leidt het bedrijf boeren op en helpt het hun opbrengst en inkomen te maximaliseren door een betere kennis van de plantaardige productie.

Klik hier voor meer informatie over Simon Groot

Voor meer informatie:
East-West Seed
No. 50/1 Moo 2, Sainoi-Bang Bua
Thong Rd, Amphur Sainoi, Nonthaburi
11150, THAILAND
T: +66 (02) 831 7700
F: +66 (02) 923 7794
inter@eastwestseed.com
www.eastwestseed.com

Publicatiedatum: