Cranberry-extract maakt bacteriën gevoeliger voor antibiotica

De wereldwijd toenemende antibiotica-resistentie ondermijnt al tientallen jaren lang de bestrijding van bacteriële infecties. Als gevolg van het overmatig gebruik van antibiotica in de geneeskunde en landbouw dreigen we terug te vallen naar het tijdperk voor antibiotica bestond en kunnen kleine infecties opnieuw dodelijk worden. Het verbeteren van de effectiviteit van bestaande antibiotica is dan ook een belangrijk streven. 

Cranberry's zijn geliefd om hun friszure smaak en het feit dat ze rijk zijn aan antioxidanten. Uit een nieuw verschenen onderzoek in het blad Advanced Science blijkt dat ze mogelijk ook behulpzaam kunnen zijn in de strijd tegen bacteriën. Ziekteverwekkende bacteriën worden gevoeliger voor lage doseringen antibiotica wanneer ze worden behandeld met moleculen uit cranberry's, zo stellen de onderzoekers van McGill University en INRS ((Institut National de la Recherche Scientifique) in Montreal.

Gezien het volksgeloof dat het drinken van cranberrysap helpt tegen urineweginfecties, wilden de wetenschappers meer te weten komen over de moleculaire eigenschappen van deze bessen. Zij behandelden daarom diverse bacteriën met cranberry-extract. De onderzochte bacteriën waren bacteriën die urineweginfecties, longontsteking en gastro-enteritis  veroorzaken (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa en Escherichia coli).

"Wanneer we een bacterie normaal met antibiotica behandelen in het laboratorium, dan worden deze in de loop der tijd resistent," legt McGill uit. "Als we deze bacteriën echter tegelijkertijd behandelen met cranberry-extract, dan ontwikkelt zich geen resistentie. We beschouwen deze bevinding als uitermate belangrijk."

Uit analyses blijkt dat het bessenextract de bacteriën op twee manieren gevoeliger maakt voor antibiotica. Ten eerste maakt het de celwand van de bacterie beter doorlaatbaar voor het antibioticum en ten tweede verstoort het het mechanisme van de bacterie om het antibioticum weer uit te pompen.  Dit verklaart waarom het medicijn effectiever is in lagere doseringen. 

"Dit is een veelbelovend resultaat. Deze activiteit wordt gegenereerd door moleculen die proanthocyanidinen worden genoemd. Er is verder onderzoek nodig om te bepalen welke van deze moleculen het meest effectief zijn in combinatie met antibiotica."  

Als deze bevindingen ook bevestigd worden in dierproeven, dan zullen sommige antibiotica weer werkzaam kunnen worden. "We kijken ernaar uit dit onderzoek voort te zetten in de strijd tegen de voortschrijdende antibiotische resistentie," aldus de onderzoeker.  

Bron: technologynetworks.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven