Onderzoek Illinois Institute of Technology

Frambozen kunnen bijdragen aan glucosebeheersing bij prediabetes

Een onderzoek van het Illinois Institute of Technology heeft uitgewezen dat het opnemen van frambozen in de voeding van patiënten met prediabetes en insulineresistentie voordelen biedt. 

Uit gegevens van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat in 2015 naar schatting 34% van alle Amerikaanse volwassenen (84,1 mln) aan prediabetes leed. Mensen, die aan deze aandoening lijden, lopen een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. 

Het in Obesity gepubliceerde onderzoek was gericht op de effecten van rode frambozen op patiënten met overgewicht en die leden aan prediabetes en insulineresistentie. 

Voor het onderzoek werd het bloed van 32 volwassenen tussen de 20 en 60 jaar oud gedurende drie dagen onderzocht na het ontbijt. De ontbijten bevatten evenveel calorieën en macronutiënten maar de hoeveelheden diepgevroren frambozen die eraan toegevoegd werden, verschilden. Eén maaltijd bevatte geen frambozen, de andere één kopje en de laatste twee kopjes frambozen. 

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen naarmate zij meer frambozen aten minder insuline nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Wanneer er twee kopjes frambozen aan de maaltijd werden toegevoegd, dan was het glucosegehalte lager dan wanneer de maaltijd helemaal geen frambozen bevatte. Dit onderzoek toont aan dat het toevoegen van bepaalde fruitsoorten, zoals frambozen, aan de maaltijd het glucosegehalte kan verlagen en zorgt voor een verbetering van de insulinerespons. Deze voordelen zijn met name belangrijk voor mensen die lijden aan overgewicht of prediabetes. 

"Mensen met een verhoogd risico op diabetes krijgen vaak te horen dat ze beter geen fruit kunnen eten vanwege het hoge suikergehalte. Bepaalde fruitsoorten, waaronder frambozen, bevatten echter niet alleen essentiële micronutriënten maar ook anthocyanen, waaraan ze hun rode kleur danken, ellagitannines en vezels die diabetes juist voorkomen," aldus Britt Burton-Freeman, van Illinois Tech. 

"Voor mensen met een hoger risico op diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen is het belangrijk om te weten dat het opnemen van bepaalde fruitsoorten in hun voeding een beschermende werking heeft."


Bron: medicalxpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven