Sterkere telersorganisaties door gewijzigde Fairtrade standaard

Kleinschalige telers spelen een cruciale rol in de wereldwijde voedselproductie, maar profiteren hier nog altijd het minst van. Door middel van Fairtrade standaarden en programma’s draagt Fairtrade al jaren bij aan betere handelsvoorwaarden en levensomstandigheden voor kleinschalige telers en arbeiders.

Er is de afgelopen dertig jaar veel veranderd, maar we zijn er nog lang niet. Om de positie van boeren verder te verstevigen, heeft Fairtrade haar standaard voor kleinschalige telersorganisaties herzien.

Waarom is de Fairtrade standaard voor kleinschalige boerenorganisaties gewijzigd?
De Fairtrade standaard voor kleinschalige boerenorganisaties heeft tot doel om telers en telers organisaties weerbaar en sterk te maken.

Dario Soto Abril, Global CEO van Fairtrade International: “De herziene standaard geeft de fundamentele overtuiging van Fairtrade weer: de grootste impact voor telers wordt bereikt als de baten van de Fairtrade minimumprijs en de vaste premie worden gekoppeld aan de langetermijnvoordelen van meer democratische participatie, sterkere telersorganisaties en meer duurzame productie. Telers hebben een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van deze nieuwe standaard. Zij weten als geen ander waar de prioriteiten moeten liggen om hun uitdagingen aan te pakken”.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Er zijn gewijzigde of additionele eisen in de standaard opgenomen ten aanzien van de volgende onderwerpen:

  • Sterke en democratische organisaties
  • Goed bestuur: betere planning en transparantie Fairtrade premie
  • Meer focus op kleinschalige telers binnen een coöperatie
  • Milieu (o.a. ontbossing, bodem en water) en klimaatverandering
  • Betere bescherming voor arbeiders die voor kleinschalige telers werken
  • Gender

Wat betekenen deze wijzigingen voor uw samenwerking met Fairtrade?

  • De herziene standaard geeft kleinschalige boerenorganisaties een sterker kader om een levensvatbaar bedrijf op te bouwen, hun commitment aan de markt na te komen en verandering te bewerkstelligen in hun gemeenschappen.
  • De herziene standaard draagt bij aan de bevordering en het adresseren van fundamentele mensenrechten zoals opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
  • In dit overzicht kan men zien hoe de aangepaste standaarden en het partnerschap met Fairtrade bijdragen aan de Sustainable Development Goals.
  • Tot slot betekenen de aangescherpte eisen rondom premiegebruik en -rapportage dat men beter kan aangeven wat voor impact deze investeringen hebben in de levens van telers en hun gemeenschappen.

Voor het raadplegen van de gehele standaard klik hier.

Bron: Max Havelaar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven