Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
May een dag buitenspel gezet

Lagerhuis trekt brexit-initiatief naar zich toe

Het Britse parlement neemt het heft in eigen handen om een uitweg te vinden in de brexit-chaos. ParlementariĆ«rs hebben met 329 tegen 302 stemmen een amendement aangenomen dat is bedoeld om voor een dag de parlementaire agenda te kapen. 

Door het voorstel moet het mogelijk worden om woensdag te debatteren en stemmen over allerlei scenario's, zoals nauwere banden met de EU of een nieuw referendum. Daaruit zal moeten blijken welke uitkomsten op de meeste steun kunnen rekenen. Het proces wordt ook wel indicatieve stemmingen genoemd. 

Geen derde stemming deal May
Normaliter gaat de regering over de parlementaire agenda, maar het Lagerhuis trekt nu het initiatief naar zich toe. Het parlement heeft tot nu toe twee keer tegen de brexit-deal van Premier May gestemd en zij erkende maandag dat het momenteel niet zinvol is om weer over haar deal te stemmen. 

Het Britse parlement kan met de indicatieve stemmingen peilen wat de parlementariĆ«rs wel willen. Volgens initiatiefnemer Letwin is het voorstel niet om een grondwettelijke revolutie te ontketenen, maar om te beginnen met een proces waarin we zoeken naar een uitweg dat kan rekenen op steun van het parlement.  

'Voorbereiding no deal-brexit afgerond'
De Europese Commissie stelde maandag in een mededeling waarin de zegt de voorbereiding voor een no deal-brexit te hebben afgerond. Brussel heeft een reeks eenzijdige maatregelen die van kracht worden bij een no deal-scenario. Het gaat onder meer om regels voor vervoer via land, zee en lucht, compensatie voor vissers, garanties voor Erasmus-studenten, visumvrij reizen en socialezekerheidsrechten.

Port of Rotterdam
Havenbedrijf Rotterdam blijft voorbereidingen treffen om het goederenvervoer via de Rotterdamse haven zo soepel mogelijk te laten verlopen, ook na de Brexit. Om te tonen dat de haven van Rotterdam zo goed als mogelijk is voorbereid op Brexit, heeft het Havenbedrijf op 22 maart 2019 journalisten uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor een persreis.



Bron: Port of Rotterdam / AD / Telegraaf 


 

Publicatiedatum: