Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Harde Brexit weggestemd maar niet van tafel

Het Britse Lagerhuis stemde gisteren tegen een no deal-brexit onder alle omstandigheden. Afgelopen dinsdag stemde het parlement nog tegen de aangepaste deal die May met de EU had gesloten over de uittreding. Er lijken voor May nu nog twee opties: een derde keer stemmen over de deal of uitstel vragen aan de EU.

Nog steeds kans op no deal-scenario
Ondanks de uitkomst van de stemming van gisterenavond wordt er nog serieus rekening gehouden met een no deal-scenario. Dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU zonder enige afspraken verlaat. Wanneer het Verenigd Koninkrijk uitstel wil, dan zullen alle 27 lidstaten akkoord moeten gaan.

Chaos
Volgens de Daily Mail heerst er chaos in Groot-Brittannië, omdat May uiteindelijk tegen haar eigen motie stemde en een aantal partijgenoten onthielden zich van de stemming. May is de controle totaal kwijt en The Guardian noemt het een complete vernedering. Een aantal Lagerhuisleden van de conservatieve partij roept collega's op om zelf hun ontslag in te dienen.

Vandaag zal er worden gestemd over het feit of het Verenigd Koninkrijk de brexit wil uitstellen tot na 29 maart. Echter wanneer de brexit uitgesteld wordt zal het land mee moeten doen aan de Europese verkiezingen in mei. Daar zit met in Brussel en Londen niet op te wachten.

"Het wordt een circus"
May is bereid om uitstel tot 30 juni te vragen, tenzij een deal door het parlement komt. Volgens de NOS probeert de premier van de chaos te profiteren. "Wanneer er voor 21 maart geen zicht is op een deal neemt de EU waarschijnlijk de touwtjes in handen. Dit betekent dat er voor woensdag gestemd moet worden over een deal die twee keer is weggestemd. Het wordt een circus hier."

Temporary Tariff Regime
Volgende de Britse media gaat de Britse regering in geval van een no deal-brexit bijna alle importheffingen voor landen buiten de EU opheffen. Momenteel wordt al 80 procent van de import zonder heffingen ingevoerd, maar zal dat na de no deal-brexit ongeveer 87 procent worden.

Voor landen binnen de EU komen er bij een no deal-brexit juist wel importheffingen op onder meer bananen, vlees en vis. Een no deal-brexit kan daarom goed uitpakken voor exporteurs die buiten de EU zijn gevestigd. 

De Britse bond voor de landbouw, NFU reageerde deels opgelucht, maar ook bezorgd op de bekendmaking van de importheffingen. "Hoewel we verheugd zijn dat de regering naar onze zorgen heeft geluisterd en ervoor gekozen heeft om veel landbouwsectoren gevoelig te behandelen, is het enorm zorgwekkend dat sommige sectoren deze bescherming niet zullen hebben zoals de AGF-sector.

Reactie LTO op communicatie uitvoeringsinstanties rond Brexit
In aanloop naar de Brexit ontvangt LTO signalen dat de communicatie tussen uitvoeringsinstanties in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie soms niet optimaal verloopt. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe de regelingen aan weerskanten van de Kanaaltunnel straks zijn. De Britten willen inspecties uitvoeren bij het ontvangende bedrijf en niet aan de grens bij Dover. De Franse autoriteiten willen aan de grens bij Calais inspecteren. 

LTO adviseert ondernemers die exporteren om hun transporteurs en klanten duidelijke afspraken te maken wie waarvoor verantwoordelijk is. Het is belangrijk beschikbare informatie te controleren en te delen. Websites als www.brexitloket.nl en www.getreadyforbrexit.eu zijn hierbij van dienst. Aan de Britse zijde is www.gov.uk/euexit een informatieve startpagina.

Reactie Fresh Produce Consortium
Als het om een ​​Brexit zonder deal gaat, zal de geen-tariefregel betrekking hebben op alle invoer van versproducten uit de EU, waardoor de zaken ongewijzigd blijven zoals ze nu zijn. De landen buiten de EU kunnen profiteren van geen tarieven, maar dit zal geen grote invloed hebben op de Britse productie, aangezien de meeste producten worden geïmporteerd als het Brits seizoen over is, alhoewel het in de overgangsperiodes een uitdaging kan worden.

Nigel Jenney, CEO van het Fresh Produce Consortium, werkt al maanden met FPC-leden en overheidsfunctionarissen om duidelijkheid te krijgen wat er zou gebeuren in een situatie zonder afspraak en dit heeft geleid tot een publicatie van een uitgebreide gids voor importeurs in het geval van een no deal brexit. "Ik zou willen verduidelijken dat ongeacht wat er gebeurt, we de no deal-positie duidelijk hebben gemaakt en het VK open blijft staan ​​voor de wereldhandel voor Britse importeurs en exporteurs over de hele wereld.”

Voor meer informatie en het verkrijgen van de gids: nigel@freshproduce.org.uk 

 

Publicatiedatum: