APM stroomlijnt binnenlandse logistieke keten in Costa Rica

Het in Costa Rica gevestigde APM Terminals Inland Services werkt nauw samen met een aantal van de grootste telers en exporteurs in de wereldwijde sector voor tropisch fruit. Het logistieke bedrijf is er onder andere in geslaagd om de doorstroom van containers naar fruitplantages in het Caribisch zeegebied te optimaliseren. Zo is de efficiëntie verbeterd en zijn er minder koelcontainers nodig.

Een groot aantal koelcontainers wordt door Costa Ricaanse exporteurs van tropisch fruit naar allerlei markten over de hele wereld gestuurd. Voor logistieke organisaties als APM ligt de uitdaging bij hoe deze containers zo efficiënt mogelijk weer naar Costa Rica kunnen vervoerd worden, zodat de gehele cyclus voor export weer opnieuw kan beginnen.

Veel koelcontainers worden als zogeheten non-operating reefers (NOR) teruggestuurd. Door het koelsysteem van de container uit te schakelen, kan deze worden gebruikt om ongekoelde producten voor de Costa Ricaanse retailmarkt te vervoeren. De NOR worden naar markten in de omgeving van de hoofdstad San Jose gestuurd, dat zich op vier uur reizen van de haven in Limon bevindt. Hoewel dit op zich efficiënt qua kosten is, is een bijkomende uitdaging dat de containers vanuit San Jose nog naar de plantages moeten worden vervoerd.

APM Terminals Inland Services is in Costa Rica onder het merk RADA actief. Het bedrijf vond voor een partner in de teeltsector een oplossing om het logistieke proces beter te stroomlijnen.

De teeltpartner heeft een faciliteit in Limon die uitsluitend bedoeld was voor de export van tropisch fruit. Toen NOR-containers eenmaal in de haven van Limon aankwamen, werd de ongekoelde lading naar een opslagplaats in San Jose gestuurd voor het douaneprotocol, waarna deze producten naar de eindbestemming in Costa Rica werden gestuurd. Vervolgens werd de lege container weer opgehaald en naar de faciliteit in Limon gebracht, waar deze werd voorbereid voor de export van nieuw tropisch fruit. Tenslotte werd de container naar de teler gebracht.

Verbeterd logistiek proces
Door knelpunten te identificeren binnen de leveringsketen voor tropisch fruit, vond APM Terminals een aantal manieren waarop de logistieke processen konden worden verbeterd. Deze oplossingen maken gebruik van het containerdepot van RADA in Santa Rosa de Heredia, dat zich vlakbij San Jose bevindt.

De teeltpartner brengt volgeladen NORs naar de faciliteit vlakbij San Jose. Vanaf dat punt zorgt een team van RADA voor logistieke processen en het reinigen van de containers. Op weg terug naar Limon wordt de lege container bij het depot van RADA opgehaald door het teeltbedrijf, die deze direct bij de plantages bij Limon afzet.

Het leveringsketen proces en het retourneren van de trucks heeft enorm voordeel behaald bij deze aanpak. RADA heeft bovendien een aantal koelcontainers klaar staan, die direct gereed zijn voor de export. Ook is altijd duidelijk waar welke koelcontainers zich bevinden. De teeltpartner heeft hierdoor zijn transportkosten weten te verminderen en een beter management over zijn containers weten te bereiken.

Meer efficiëntie, minder kosten
“Binnenlandse logistiek is een apart onderdeel van de waardepropositie van exporteurs, dat echter niet ten opzichte van de rest van de leveringsketen buiten beschouwing moet worden gelaten", zegt Dries van Dongen van APM Terminals. “Ons team in Costa Rica heeft een effectieve en efficiënte manier van samenwerking met grootschalige telers gevonden. Dit bevestigt onze unieke positie van onze binnenlandse locaties, gezien deze perfect zijn uitgerust voor de behoeftes binnen de leveringsketen van onze klanten.”

“De nieuwe oplossing is een getuigschrift van de klantgerichte aanpak van RADA. Ons team staat klaar om met import- en exportbedrijven te kijken naar hun specifieke uitdagingen. We kunnen onze middelen, systemen en capaciteiten op de klant afstemmen, zodat we deze zo goed mogelijk kunnen helpen”, zegt Mario Vargas van RADA.

Voor meer informatie:
APM Terminals Management B.V
Tel: +31 70 304 3100
Fax: +31 70 304 3199 
www.apmterminals.com 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven